• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Mirabelkowe Wzgórze - Zagadka cz. II

Najbardziej wymagająca literatura
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#1 Post autor: Alicja Jonasz » 24 kwie 2022, 14:20

fr.1
Odkąd listonosz wiatr dostarczył mirabelkowy list od tajemniczego nadawcy, w sercu naszego bohatera zamieszkała Zagadka. Urządziła się w nim wygodnie niczym ptaszek w gniazdku, nie pozwalając Krasnoludkowi ani na chwilę o sobie zapomnieć. Rankiem uśmiechała się na dzień dobry, jadła pośpieszne śniadanie, a potem przez całe przedpołudnie leżeli na tapczaniku przy otwartym oknie i słuchali wesołego świergotu ptaków, które tej wiosny wyjątkowo gromadnie zleciały się do Imbirowej Doliny. W południe wspólny obiad, później spacer ścieżką biegnącą wzdłuż Szemrzącego Strumyka, a wieczorem chwile spędzone przy kominku w towarzystwie Echa powtarzającego bez końca:
- Kim jest Maluch? Kim jest Maluch?
Choć w Imbirowej Dolinie wiosna rozgościła się na dobre, niektóre krasnoludki wciąż jeszcze spały. Z kominów ich chatek, zamiast dymu zapowiadającego smaczny obiad, wydobywało się głośne chrapanie, które niosło się daleko, aż do Omszonego Jaru, gdzie ciotka Makabra szykowała swą odrzutową miotłę do lotu.
- Beze mnie te leniwe krasnale umarłyby z głodu! - szemrała, nacierając miotłę specjalną maścią, która sprawiała, że wehikuł stawał się niezwykle zwinny, nie warczał zbyt głośno i mógł bez trudu niepostrzeżenie zanieść ją tam, gdzie chciała.
Ciotka Makabra miała rację. Do krasnoludkowych obowiązków należało posprzątać po zimie, zebrać zetlałe liście, szyszki i grzyby, pozamiatać, wywietrzyć izby, przyozdobić chatki świeżym zielem i przede wszystkich pomóc owadom zapylić kwiaty, z których jak wiecie rodzą się owoce, przysmak krasnali.
W dolinie nie brakowało drzew i krzewów owocowych. Rosły tam najrozmaitsze gatunki jabłoni, grusz i wiśni uginające się latem pod ciężarem owoców tak soczystych i słodkich, iż krasnale z najodleglejszych zakątków zjeżdżały się, aby zasmakować w tych specjałach. W porze zbiorów drogami nieustannie ciągnęły wozy wypełnione po brzegi nieprzebranym bogactwem owoców, wszelakich ziół oraz korzeni zebranych w sadach i na łąkach, których całe połacie pokrywały Imbirową Dolinę.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2022, 08:33 przez Alicja Jonasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

#2 Post autor: eka » 27 kwie 2022, 20:07

Alicjo... kolejny świetny fragment :)
Czy mogłabyś zdradzić tytuły wydanych książek? Mam w rodzinie dzieciaki, please.

:kofe:

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#3 Post autor: Alicja Jonasz » 03 maja 2022, 08:09

Są to jak na razie książki o misiach - "Miś Staś i przyjaciele", 'Z pamiętnika misia Porzucka" oraz "Miś i Czarodziejka".
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka

#4 Post autor: eka » 06 maja 2022, 22:13

Dziękuję :)

ODPOWIEDZ