• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

niespotkanie

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
marta zoja

niespotkanie

#1 Post autor: marta zoja » 11 lut 2020, 15:47

pamiętasz gdy pierwszy
raz mieliśmy się spotkać
była niedziela słońce
wibrowało mandalami

i te żółte tulipany
zazdrosne wiośnie
bo mróz skrzył się
nam we włosach

oddechy naglące
pośpiesznym wotum
jednoczesnych odkryć
ja na dwoje wpisane

w koło zamachowe
zegara zatrzymanego
niechwilą małymi
zbliżeniami rozstań

już na zawsze
Nic tak nie pod­ci­na korze­ni szczęścia człowieka, nic nie na­pełnia go ta­kim gniewem aniżeli poczu­cie, że in­ny sta­wia nis­ko, co on ce­ni wysoko.
» Virginia Woolf » Orlando

Awatar użytkownika
lczerwosz

niespotkanie

#2 Post autor: lczerwosz » 11 lut 2020, 21:47

marta zoja pisze:
11 lut 2020, 15:47
pamiętasz gdy pierwszy
raz mieliśmy się spotkać
była niedziela słońce
wibrowało mandalami <--Mandala to rysunek na planie koła, technika plastyczna stosowana w pracy zarówno z dziećmi, jak i dorosłymi. Mandala wywodzi się z tradycji hinduskiej, a jej nazwa oznacza “koło życia, cały świat, święty krąg”. Koło uważane jest za symbol harmonii i doskonałości. http://www.mandale.info/co-to-jest-mandala/

i te żółte tulipany
zazdrosne wiośnie <-- nie wiem, czy rozumiem taką składnię. Zazdrosne komu? czemu? wiośnie?
bo mróz skrzył się
nam we włosach <-- czyli zimą

oddechy naglące
pośpiesznym wotum <--zaufania, nieufności albo jako dar, są wota, najczęściej dziękczynne albo jako prośba
jednoczesnych odkryć
ja na dwoje wpisane <-- czy chodzi o odkrycie "ja", na dwoje (podwojnie) wpisanych w kolo zamachowe (miłości lub życia)
w koło zamachowe
zegara zatrzymanego
niechwilą małymi
zbliżeniami rozstań
już na zawsze <-- zbliżenie rozstań to forma dopełniaczowa - zbliżenie jednego rozstania (i wielu rozstań), czyli zliżanie się rozstania, przybliżanie sie tej nieprzyjemnej chwili. Ale dlaczego małe zbliżenie rozstań. A może być duże?
Bo niechwilę pojmuję, To pojęcie mogące oznaczać nieskończoność, czyli coś większego od dowolnie pomyślanego. Tak samo, jak w matematyce, liczba większa od każdej przedstawionej w dowolny sposób. Niechwila czekania. To właśnie jest zawsze.
Wbrew powyższej krytycei niezrozumieniu, wiersz poba mi się przez igranie z czasem, zadrością, pewnie i tęsknotą po kaażdym rozstaniu/calkowitym rozstaniu na zawsze.

marta zoja

niespotkanie

#3 Post autor: marta zoja » 12 lut 2020, 17:23

Leszku dziękuję za tak wnikliwe komentarze. Pozdrawiam mz
Nic tak nie pod­ci­na korze­ni szczęścia człowieka, nic nie na­pełnia go ta­kim gniewem aniżeli poczu­cie, że in­ny sta­wia nis­ko, co on ce­ni wysoko.
» Virginia Woolf » Orlando

Alek Osiński

niespotkanie

#4 Post autor: Alek Osiński » 14 lut 2020, 16:44

No, ładne to jest, te mandale
udanie obrazują stan emocjonalny.
Ostatni wers bym sobie jednak darował

Pozdrawiam : )

Marcin Sztelak

niespotkanie

#5 Post autor: Marcin Sztelak » 18 lut 2020, 13:59

Faktycznie zrezygnowałbym z ostatniego wersu, takie nie potrzebne domówienie. Poza tym, ciepły udany wiersz.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”