• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Niekochany

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Toyer
Niekochany

#1 Post autor: Toyer » 24 wrz 2025, 09:24

czuje się niekochany
czy to od pogody?
z braku kobiety?

czy dlatego że nie mówię
sobie dzień dobry?

albo że świat jest
czarnobiały?

dlaczego czuję się
niekochany?

bo nie uśmiecham
się do siebie w lustrze?

dlatego że za miłością
płaczę?

dlatego że tęsknię?

pokochaj mnie
ty co jesteś
mną

Awatar użytkownika
eka

Niekochany

#2 Post autor: eka » 25 wrz 2025, 13:30

Pointa... dużo refleksji dla mnie. Skrajnych w dodatku.
Miłość nigdy nie jest egocentryczna.
Nie martwmy się tak o siebie, bo jej nigdy nie spotkamy.

Awatar użytkownika
Toyer
Niekochany

#3 Post autor: Toyer » 25 wrz 2025, 13:56

Miłość do siebie jest egocentryczna - ale bez niej nie można pokochać drugiego człowieka

Awatar użytkownika
eka

Niekochany

#4 Post autor: eka » 25 wrz 2025, 14:00

Toyer pisze:
25 wrz 2025, 13:56
Miłość do siebie jest egocentryczna - ale bez niej nie można pokochać drugiego człowieka
Bzdura! Wymysły amerykańskich, pożal się boże, psychologów z ub. wieku.

Awatar użytkownika
Toyer
Niekochany

#5 Post autor: Toyer » 25 wrz 2025, 14:05

Kochaj bliźniego swego jak siebie samego - to już nie bzdura - żeby kochać i miłość dawać - samemu trzeba miłość mieć w sobie - żeby się nią dzielić

Awatar użytkownika
eka

Niekochany

#6 Post autor: eka » 26 wrz 2025, 17:18

Toyer pisze:
25 wrz 2025, 14:05
Kochaj bliźniego swego jak siebie samego - to już nie bzdura - żeby kochać i miłość dawać - samemu trzeba miłość mieć w sobie - żeby się nią dzielić
Zdanie Mistrza, te przed myślnikiem ma głęboki sens, a dalej to już interpretacja modnego nadal poglądu, który de facto promuje osobniki niekochające innych, asertywnych do obrzydzenia, egocentryków.
Jak myślisz, Jezus znał mit o Narcyzie? Mądrość Greków mnie poraża. Pomyśl, gdybyś miał rację, Narcyz, tak mocno kochający siebie, powinien wręcz promieniować miłością do bliźnich, nieprawdaż?
A on nie potrafił kochać nikogo oprócz siebie.
Wracając do NT. Otóż, uważam nauki Jezusa za jak najbardziej słuszne, lewicowe - w tej szlachetnej ich formie, niepolitycznej oczywiście.
Jezus wiedział, że człowiek ma genach ewolucyjny spadek - tę wspólną wszystkim niemal żyjącym bytom - konieczność walki o przetrwanie, niestety kosztem innych. Nawet wegetarianie i weganie, żeby żyć, muszą niszczyć życie świata roślinnego.
Naturalny egocentryzm, przejawiający się stawianiem swoich potrzeb, swoich interesów, kosztem czyiś.
JA, JA, JA - moje ego jest wyjątkowe, musi być na wierzchu, kocham je, jest mną, co tam... inni.
I tu clou Jego słów - gdybyśmy tak kochali innych, jak siebie samych - nie byłoby nienawiści do drugiego człowieka, zniknęłoby zadawanie mu cierpienia, wykorzystywanie go... bo przecież siebie samych rzadko nienawidzimy ( a uważam, czasami powinniśmy), sobie nie lubimy zadawać bólu, prawda?

Znając potęgę ewolucyjnego egoizmu, Jezus nakazał kochać bliźniego jak siebie samego.
Rodzice to potrafią, wspomagani instynktem.

A pozostali? Im bardziej kochasz siebie, tym mniej kochasz innego. Nawet w związku.
Miłość wymaga znoszenia miłości własnej.
Tworzenia dobra dla osoby kochanej, często kosztem swoich potrzeb.

I jeszcze, Toyer, świadoma swoich wad, nigdy siebie nie kochałam tak, jak mocno potrafiłam mojego człowieka.

:kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”