nie czekamy na śmierć?
ciasto rośnie pod palcami
pączki poszukują ciepła
w piecu buzuje
przez komin ucieka mgielny dym
chłopiec o niebieskich oczach
czyści co tydzień piec
ziarenka popiołu osiadają na włosach
tu nie ma miejsca na śmierć?
trzeba rozpalić ognisko upiec znowu kiełbaski
w domu narysować matrycę z punktami wyjścia
zgrabić suche liście w ogrodzie
nie ma czasu na śmierć?
tu jeszcze jest nieład na strychu
dach wydający dziwne dźwięki
pajęcza sieć w piwnicy
i chłopiec bliższy niż śmierć
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
polemika z wierszem - (tu proszę pana się nie umiera) w nawiązaniu do fugi śmierci Celana
-
- eka
polemika z wierszem - (tu proszę pana się nie umiera) w nawiązaniu do fugi śmierci Celana
Oto pytanie: Czy nie ma czasu i miejsca na śmierć, jeżeli chłopiec bliższy niż ona?
Odpowiedź - nie ma:)
Zapewne coś istotnego się kryje w wersach, ale nie odkryłam.
Czyszczenie pieca, dym, ognisko, kiełbaski, matryca, suche liście, nieład na strychu, piwnica, sieć pajęcza... wypłaszanie śmierci na wiosnę:)
Odpowiedź - nie ma:)
Zapewne coś istotnego się kryje w wersach, ale nie odkryłam.
Czyszczenie pieca, dym, ognisko, kiełbaski, matryca, suche liście, nieład na strychu, piwnica, sieć pajęcza... wypłaszanie śmierci na wiosnę:)
-
Droga Eko rozne slyszalam opinie. Ty piszesz o wyplaszaniu śmierci na wiosnę, mój kolega napisał że tu roi się od symboli śmierci, inny poeta mi powiedział że chłopiec ocalił bohaterkę od śmierci.
Dziecko ocala - powiedział. Dziękuję Ci bardzo. Nikt nie kaze patrzec przez archetyp symbolu, jest jeszcze fenomenologia.

- tabakiera
http://sfereo.blogspot.com/2011/04/paul ... ierci.html
Mam nadzieję, że nikt nie ma mi za złe, że wyszukałam.
Kiedyś czytałam inne tłumaczenie, ale w wersji papierowej i raczej nie znajdę.
W "Fudze śmierci" widać, o czym mowa.
U Ciebie dopiero nawiązanie w tytule nakierowało mnie na temat.
Jak już mnie ukierunkowałaś, zwróciłam uwagę na mgielny dym i aryjskiego chłopca czyszczącego piec.
Większość Twojego tekstu to rytuały omijające temat przybliżającej się śmierci, a śmierć przybliża się do nas nawet w rodzinnym domu.
Mam nadzieję, że nikt nie ma mi za złe, że wyszukałam.
Kiedyś czytałam inne tłumaczenie, ale w wersji papierowej i raczej nie znajdę.
W "Fudze śmierci" widać, o czym mowa.
U Ciebie dopiero nawiązanie w tytule nakierowało mnie na temat.
Jak już mnie ukierunkowałaś, zwróciłam uwagę na mgielny dym i aryjskiego chłopca czyszczącego piec.
Większość Twojego tekstu to rytuały omijające temat przybliżającej się śmierci, a śmierć przybliża się do nas nawet w rodzinnym domu.
-
Droga Tabakiero, a sam piec? A popiół to nie symbole śmierci? Serdecznie dziękuję za słowa komentarza.
- tabakiera
Przecież piszę, że chłopiec czyszczący piec. 

-
Tabakiero nie podolalam z tym wierszem w zestawieniu Celana. A Wybrane wiersze Celana mam w przekładzie R. Krynickiego, fuga śmierci w tym zbiorze jest przetłumaczona przez Leca, Krynicki uznał te wersje za najlepszą, bo przekładów fugi było około dwadzieścia. Dziękuję za słowa. Nawiązanie do Celana dało mi przerażająca wizję.
-
Oczywiście, że są symbole śmierci, na upartego tegoż niebieskookiego chłopca można uznać za personifikacje śmierci.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.