• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

już już

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz

już już

#11 Post autor: lczerwosz » 21 lut 2022, 15:25

eka pisze:
20 lut 2022, 08:25
bagatelizujesz sytuację
Nie, nie bagatelizuję i to wcale. My kule to wizja przerażająca jeśli miałoby by być już już. Kula, nawet gdy nie trafi w mięso armatnie, to grozi i dezorganizuje życie, zmusza do obrony i więcej, jeśli obrona ma być skuteczna. Logika wojny jest nieubłagana.
eka pisze:
depopulacja jest zamysłem neoliberalnego Zachodu
Sarkastycznie do tego podchodząc można dojść do cynizmu i przyjąć założenia "rządu światowego" i różnego gatunku komentatorów, którzy zgodnie z nauką matematyki i biologii i skłaniających się do oceny, że ludzi jest za dużo i trzeba zmniejszyć populację tego gatunku, przynajmniej niektórych ras czy narodów. Co w związku z tym należy zrobić: wywołać wojnę, użyć broni atomowej, biologicznej? Myślenie wcale nienowe, kiedyś angażowano Boga, który był sprawcą nieszczęść, klęsk w postaci głodu, wody, ognia czy powietrza (chorób), jeszcze używano pojęcia winy i kary. A wiadomo, wina znajdzie się zawsze, jak z tym człowiekiem, na którego trzeba tylko znaleźć odpowiedni paragraf. To stalinowskie powiedzenie, pomysł uniwersalny zresztą.
Aby nie było przekłamań. Sprawę nadmiaru ludności liczonej jako liczbę osobników na metr kwadratowy czy na kilogram jedzenia trzeba inaczej rozwiązać. W tej sprawie jest wiele antyhumanitarnych pomysłów włącznie z ludobójstwem, głodzeniem, kastracją. Jestem przeciw, chyba nie muszę tego oświadczać, ale różnie ludzie mnie odczytują.
eka pisze:
Z czatowych wpisów wynika, że raczej powielasz narrację od lat powtarzaną w rosyjskich mediach.
To chyba mylisz mnie z kim innym. Nigdy nie uprawiałem takiej narracji, przepraszam bardzo.
Rewelacje Onetu są dawna znane, logika Rosji i tak jest jasna, jednak polityka jej przywódcy jest dla mnie niezrozumiała. Negatywna spuścizna Iwana Groźnego, czyli władzy opartej na strachu nie prowadzi do rozwoju, ale do dalszego zacofania, czasem, paradoksalnie, wzmacniającego imperium, które atakuje i zdobywa, aż do przesilenia, które zazwyczaj pokojowe nie jest i niczego nie rozwiązuje. Czytałem ocenę, że Rosja zmarnowała czas i dalej go marnuje stając się państwem surowcowym, zamiast inwestować w technologię, co nawet doceniali przywódcy Związku Radzieckiego i coś im jednak wychodziło. Inaczej też działają Chińczycy, bynajmniej nie z pobudek dobroczynnych, ale chcąc uzależnić od siebie Afrykę, budują tam koleje.
eka pisze:
Polska pod aktualnymi rządami powinna mocno wspierać politykę Kremla, prawda?
A wzmacnia?
eka pisze:
Wspólny wróg jednoczy.
Ogólnie to prawda, jednak w kontekście ahistorycznej zupełnie podmiany nazwy kraju i jego rządu, to kolejna kompletna bzdura. W dodatku obraźliwa. Doszukiwanie się zgodności prowadzi na podobne manowce intelektualne, jak szukanie spisku ogólnoświatowego. W dodatku chyba zaszła w Twoim myśleniu pomyłka, kto jest owym wspólnym wrogiem (Putin, Europa, Konfederacja?), a kto z kim się jednoczy (Polska i Niemcy, Polska i Ameryka, czy Niemcy i Ameryka, a może PiS i PO?)
A amerykański filantrop nie jest już taki dla wszystkich jednoznaczny. Czy ktoś był na liście płac, czy czytał życiorys.

Krokus
już już

#12 Post autor: Krokus » 21 lut 2022, 20:03

No cóż, poczekajmy, może jakoś się dogadają...

Awatar użytkownika
lczerwosz

już już

#13 Post autor: lczerwosz » 21 lut 2022, 20:33

Krokus pisze:
21 lut 2022, 20:03
może jakoś się dogadają
Niepodległe republiki zaproszą przyjacielskie wojska tak jak Putinienko i się dogadają. A gazu będzie skolko ugodno. Nie wątpię. I tanio

Awatar użytkownika
eka

już już

#14 Post autor: eka » 21 lut 2022, 22:56

Alek Osiński pisze:
21 lut 2022, 00:25
Osobiście nie sądzę, aby Putina stać było na jakąś inwazję
no chyba, że jest szalony, co nie zmienia oczywiście faktu
że choćby i lokalne strzelaniny są dla wielu ludzi tragedią
równie wielką co konflikt na dużą skalę.
Od końca II wojny św. mieliśmy tylko lokalne wojny, gdzie największe potęgi podjudzały, interweniowały, ale nie stawały oficjalnie naprzeciw siebie.
A teraz? Rosja vs NATO - najbardziej czarny scenariusz.
lczerwosz pisze:
21 lut 2022, 15:25
przyjąć założenia "rządu światowego"
Mądry rząd światowy, coś na kształt ONZ, ale koniecznie taki, który doprowadziłby do totalnego rozbrojenia każdego państwa, za ich oczywiście zgodą, jest jedynym (choć rzecz jasna na dziś utopijnym) gwarantem pokoju na Ziemi.
Ale pewnie trzeba będzie nielicznym ocalałym po III wojnie św. to zrozumieć i wprowadzić w czyn.
lczerwosz pisze:
Sprawę nadmiaru ludności liczonej jako liczbę osobników na metr kwadratowy czy na kilogram jedzenia trzeba inaczej rozwiązać.
Przydałoby się upowszechnienie idei antynatalizmu, niechby połowa ludzkości na to przystała, gatunkowi udałoby się przetrwać w następnych wiekach czy tysiącleciu.
lczerwosz pisze:
To chyba mylisz mnie z kim innym. Nigdy nie uprawiałem takiej narracji, przepraszam bardzo.
Taką narracją posługuje się koalicja, którą popierałeś, zatem pozwoliłam sobie przypisać ją Tobie.
Jeśli uraziłam - przepraszam.
lczerwosz pisze:
W dodatku chyba zaszła w Twoim myśleniu pomyłka, kto jest owym wspólnym wrogiem (Putin, Europa, Konfederacja?), a kto z kim się jednoczy (Polska i Niemcy, Polska i Ameryka, czy Niemcy i Ameryka, a może PiS i PO?)
Wspólnym wrogiem dla rządzących Polską i Rosją jest np. ten wredny liberalizm obyczajowy, czy UE, czy Soros.
Mylę się?
Krokus pisze:
No cóż, poczekajmy, może jakoś się dogadają...
Tu nie ma dobrego wyjścia. Kasa i wartości - dzielą najbardziej.
Będzie (prędzej czy ciut później) albo największe zło, albo mniejsze.
Wybór jest między tymi złami.
lczerwosz pisze:
21 lut 2022, 20:33
Krokus pisze:
może jakoś się dogadają
Niepodległe republiki zaproszą przyjacielskie wojska tak jak Putinienko i się dogadają. A gazu będzie skolko ugodno. Nie wątpię. I tanio
Leszek wydaje się być dzielnym wojownikiem optującym za pójściem na skróty.
Jeśli się mylę, sprostuj.

Awatar użytkownika
lczerwosz

już już

#15 Post autor: lczerwosz » 22 lut 2022, 00:08

eka pisze:
21 lut 2022, 22:56
Rosja vs NATO - najbardziej czarny scenariusz.
Zdaje się mi dziś, że Rosja będzie udawała, że nic się nie stało, totalnej konfrontacji nie będzie, taktyka małych kroków.
eka pisze:
upowszechnienie idei antynatalizmu
ale po drodze problemy ze starzejącym się społeczeństwem, a nawet z produkcją żywności i przemysłu, gdy brak młodych do pracy.
eka pisze:
Taką narracją posługuje się koalicja, którą popierałeś, zatem pozwoliłam sobie przypisać ją Tobie.
To proszę o lepsze traktowanie. Już wiele razy przypisujesz mi bezmyślność, a poglądy polityczne i poparcie dla decyzji to nie ślepa wiara. Niestety w wielu sprawach opieramy się na cudzej wiedzy ludzi lub instytucji, którym wierzymy, bez szansy na sprawdzenie czy uwiarygodnienie wiadomości. Wystarczy oglądanie jednej telewizji. W każdym razie nie przypisuj mi zdania, którego nie wyraziłem, przynajmniej w takich szczegółach. Bo to jest technika ustawiania sobie przeciwnika do bicia.
eka pisze:
Wspólnym wrogiem dla rządzących Polską i Rosją jest np. ten wredny liberalizm obyczajowy, czy UE, czy Soros.
Mylę się?
Tak. Myślę, że plączą się tu różne wątki. Ale nie rozwijajmy tego tematu teraz. Powiem tylko, że zestawienie przypomina mi pewnego argentyńskiego pisarza, znanego w latach 70-tych, który napisał, że nienawidzi kopulacji i luster, bo zwiększa to liczbę ludzi na świecie. Już bardziej PiS jednoczy opozycję w Polsce. Podaj mi przykład wspólnego oświadczenia Polski i Rosji, tylko nie za czasów Tuska. Miały być nawet polskie państwowe odznaczenia za śledztwo smoleńskie dla wyróżniających się urzędników rosyjskich. A kto jeszcze wierzy w pancerną brzozę.
eka pisze:
Wybór jest między tymi złami.
Tak, zgadzam się. Ale mniejsze zło zwycięży. Zachód na nie przystanie. O tym pisałem na końcu.
eka pisze:
Nie widać tu sarkazmu, kpiny. Nie, nie idę na skróty, nie optuję, tylko niestety przewiduję, że Rosja dogada się z Zachodem, ponad naszymi głowami, jak już wiele razy bywało. Teraz sprzedadzą Ukrainę, ale zagrożenie wyrażone przez Lecha Kaczyńskiego w Gruzji jest aktualne, czy ktoś go lubi, czy nie.

Awatar użytkownika
eka

już już

#16 Post autor: eka » 22 lut 2022, 22:40

Oglądałam reportaż z życia biedniejszych mieszkańców wielkiej chińskiej metropolii. Wykorzystywanie każdego centymetra powierzchni budynków. Mieszkania - nory, dosłownie. Niskie tak, że można tylko w nich usiąść. Długość i szerokość dopasowana do rozmiarów materaca. Bez okien. Bez ubikacji, kranu, kuchni. Za które płaci się czynsz. Wcale niemały.

Ponad polskimi głowami? Nie żartuj, Rosja też dogaduje się z nami.
Donbaski węgiel jest głównym surowcem naszych elektrowni. Ponad połowa potrzebnego gazu płynie rosyjskim gazociągiem.
Jak powiedział pan Sasin, mamy rezerwy gazu w magazynach na miesiąc, półtora.

W 2007, w Monachium, Putin wyraźnie oznajmił, jakie są jego cele. Chce odtworzenia Imperium.
Europa jest surowcowa od Rosji zależna.
Jedynym prztyczkiem w nos Putinowi, byłoby przyjęcie Ukrainy do NATO.
I to w ekspresowym tempie. Jutro.
Ale... kto zaryzykuje nasze zachodnie, wygodne życie?

O jakim pisarzu mowa? Cortazar, Sabato, Borges? :myśli:

Awatar użytkownika
lczerwosz

już już

#17 Post autor: lczerwosz » 22 lut 2022, 23:32

eka pisze:
22 lut 2022, 22:40
reportaż z życia biedniejszych mieszkańców wielkiej chińskiej metropolii.
Mnie też to przeraża. Afryka, Indie nie mają lepiej.
eka pisze:
Ponad polskimi głowami?
A nie? W II W. Ś. mieliśmy niemały udział i nas pomijano, potem jako satelita ZSRR nie byliśmy brani pod uwagę, teraz jako miejsce zbytu dla zachodnich towarów i dostarczyciel taniej siły roboczej.
eka pisze:
Chce odtworzenia Imperium
Tak, to jasne. Ale jeśli sankcje będą poważne. Ja w to mało wierzę. Chyba, że Zachód pojmie, że małe geschefty z Rosją nie są opłacalne.
eka pisze:
Cortazar, Sabato, Borges
Chyba Fikcje Cortazara.
:rosa:

Awatar użytkownika
eka

już już

#18 Post autor: eka » 23 lut 2022, 10:07

lczerwosz pisze:
22 lut 2022, 23:32
A nie? W II W. Ś. mieliśmy niemały udział i nas pomijano, potem jako satelita ZSRR nie byliśmy brani pod uwagę, teraz jako miejsce zbytu dla zachodnich towarów i dostarczyciel taniej siły roboczej.
Nie miałam na myśli dalekiej przeszłości, ale czas ostatni. Braliśmy,, bierzemy udział, płacąc za surowce rosyjskie, we wzmacnianiu Putina. Oczywiście NS2 ma większy udział w tej winie.
Cieszę się, że niemiecka Partia Zielonych w aktualnej konfiguracji parlamentu miała kluczowy udział w zawieszeniu certyfikatu NS2.
A co taniej siły roboczej. Hameryka, największy jej beneficjent, ma przez nią również poważne problemy. Wyludniające się miasta bez działających fabryk, bezrobocie Amerykanów. Trump próbował coś z tym zrobić pod kątem prawnym, ale wiadomo tam liczy się twardy biznes najbogatszych, najbardziej wpływowych.
Niemniej, w końcu każdy kij ma dwa końce (relatywizm), azjatycki wyż demograficzny w owych przenoszonych do nich fabrykach znalazł pracę i liche wynagrodzenie.
Rzeczywistość jest skomplikowana. I chętnie zapominamy o naszych winach. Vide Piłsudski i zdradzeni przez niego Ukraińcy.
Nie ma w polityce równouprawnionych podmiotów, jeśli każde państwo walczy o swoje. Ta wojenka nigdy nie będzie miała końca. Chyba że powstanie Rząd Światowy, który równomiernie będzie troszczył się o każdą nację, czując się za każdą w równym stopniu odpowiedzialny.
lczerwosz pisze:
Ale jeśli sankcje będą poważne. Ja w to mało wierzę. Chyba, że Zachód pojmie, że małe geschefty z Rosją nie są opłacalne
Aktualnie to niemożliwe, totalne zerwanie z gospodarką Rosji to wielka, codzienna niedogodność dla obywateli Zachodu, w tym Polaków.
lczerwosz pisze:
Chyba Fikcje Cortazara.
:) A faktycznie, Fikcje Borgesa. Zapomniałam. Opko Trzeci świat... jak one się nazywały? Tlon i Uqbar?
Świetna pozycja. U nas wydana w latach 70-tych, ale pisana przez Borgesa w czasie wojny.
Czym jest fikcja literacka? Borges ją urealnił, ba, nawet "kazał" wejść w naszą realną rzeczywistość.
Filozofowie Tlonu absolutnie negowali możliwość istnienia materii. Była dla nich lustrem, tak jak dla Ziemian fikcja jest takim lustrem przechadzającym się po gościńcu : )
No tak, mnożymy światy w akcie pisarskim, ale dobrze, że realnych domów i prawdziwego żarcia nie potrzebują ich bohaterowie. Jedynie autorzy opek czy powieści, czy wierszy lub dramatów.
:myśli: btw, kiedy weźmy pod uwagę realnie rysująca się możliwość zaistnienia (dzięki raczkującemu internetowi) 100% metaversum - fabuła Borgesa wydaje się być możliwa do zrealizowania.
No geniusz z niego.

:kofe:

Na marginesie, ruchy kopulacyjne są rzeczywiście ciut śmieszne : )

Awatar użytkownika
lczerwosz

już już

#19 Post autor: lczerwosz » 23 lut 2022, 11:44

eka pisze:
23 lut 2022, 10:07
Vide Piłsudski i zdradzeni przez niego Ukraińcy.
A wcześniej to nie było problemów i złego traktowania? A ludzie mają pamięć.
eka pisze:
Rząd Światowy, który równomiernie będzie troszczył się o każdą nację,
Słycham? W piosence Imagine chyba. Kolejna utopia. Pamiętaj, gdy nawet jest dobry władca, to jest jeszcze jego dwór i rodziny i zausznicy, klakierzy, lobbyści.
eka pisze:
Fikcje Borgesa.
Oczywiście, pomyliłem. Sorry. Fikcja w epoce post prawdy i z Internetem ma nowe oblicze. Ach. gdyby Stalin miał do dyspozycji Pegazusa i inne narzędzia bez takiej cudnej nazwy. Telefon komórkowy wybuchający na skutek sms'a na przykład. Teleekran Wielkiego Brata, są piloty telewizyjne, które rozpoznają komendy głosowe, zatem słuchają nas stale. Ach...
eka pisze:
ruchy kopulacyjne są rzeczywiście ciut śmieszne
Frykcyjne. Za moich czasów były całkiem fajne, nie jesteśmy straconym pokoleniem. :)

Alek Osiński

już już

#20 Post autor: Alek Osiński » 23 lut 2022, 23:55

eka pisze:
Jedynym prztyczkiem w nos Putinowi, byłoby przyjęcie Ukrainy do NATO.
I to w ekspresowym tempie. Jutro.
No właśnie. Racja. Tyle, że do tego trzeba dużej odwagi.
Z drugiej strony, bez okazania odwagi, nikt Putina nie okiełzna...

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”