-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
(katolicyzm polski narodowy wymaga chrześcijańskich postaw - ukrzyżuj się pedale)
- 4hc
(katolicyzm polski narodowy wymaga chrześcijańskich postaw - ukrzyżuj się pedale)
Wiersz bywa narzędziem, a txt nie jest przekłamany, to wy go tak czytacie jako ogólnik, on opisuje konkretne zachowania konkretnej grupy, nazwanej w tytule również konkretnie, czyli katolicyzm polski narodowy, bo to nie może być ten ogólny kościół skoro ani z chrześcijanami ani z papieżem mu nie po drodze.
Ja podaję jaskrawo, ogniskuje swoją uwagę, wy odczytujecie ogólniki, dlaczego? Może media was przyzwyczaiły do polaryzacji, ja neguję konkret, wy że robię to z całością, raka się wycina panowie, a nie mówi że w sumie drugie płuco jeszcze działa, a człowiek zbyt ładny na bliznę
Ja podaję jaskrawo, ogniskuje swoją uwagę, wy odczytujecie ogólniki, dlaczego? Może media was przyzwyczaiły do polaryzacji, ja neguję konkret, wy że robię to z całością, raka się wycina panowie, a nie mówi że w sumie drugie płuco jeszcze działa, a człowiek zbyt ładny na bliznę
moje zdanie to moje zdanie
nie lubię poezji - lubię placki
nie lubię poezji - lubię placki
- eka
Dziękuję, nawzajem.
Wbrew pozorom mniejszość, taka kilkuprocentowa w sondażach może, acz nie musi, stać się ważnym koalicjantem, narzucającym politykę tej, zdecydowanej większości.
Babcia Kasia dostała wyrok pół roku za swoje demonstrowanie, o rewizjach osobistych starszej pani przez dzielne, młode funkcjonariuszki nie wspomnę, bo to żałośnie okrutne.
- eka
Mnie, uprzejmie proszę, wyłącz z tej diagnozy.4hc pisze: ↑07 paź 2021, 14:24iersz bywa narzędziem, a txt nie jest przekłamany, to wy go tak czytacie jako ogólnik, on opisuje konkretne zachowania konkretnej grupy, nazwanej w tytule również konkretnie, czyli katolicyzm polski narodowy, bo to nie może być ten ogólny kościół skoro ani z chrześcijanami ani z papieżem mu nie po drodze.
- eka
- eka
Poezja, a chyba nikt nie odbierze temu wierszowi prawa do bycia utworem lirycznym, ma prawo nie tylko do przejaskrawienia. Czy nie zgadzasz się z tym?Wszebor pisze: ↑07 paź 2021, 14:174hc. Zgadzam się całkowicie z lczerwoszem, takie " przejaskrawienie" nie ma nic wspólnego z tolerancją, jedynie jest podsycaniem ognia wzajemnych antagonizmów, które nikomu na dobre nie wychodzą, tylko psują wzajemne relacje. Nagradzają Cię bo na ten czas jesteś dobrym narzędziem, którym można się posłużyć.
I o to właśnie chodzi.
Pozdrawiam![]()
- eka
-
Eko. Najpewniej ja nie przekonam Cię do moich poglądów i Ty też nie przekonasz mnie do swoich poglądów, można by było dyskutować na ten temat bardzo długo.
Ale to jest portal literacki i taka różnica zdani jest tu potrzebna a nawet wskazana.
Jednomyślność jest nudna i mało twórcza.
Dziękuję za rzeczową dyskusję.
Ale to jest portal literacki i taka różnica zdani jest tu potrzebna a nawet wskazana.
Jednomyślność jest nudna i mało twórcza.
Dziękuję za rzeczową dyskusję.

- lczerwosz
Mogę próbować tylko jako Leszek. Jako admin nie mam uprawnień to takiej oceny, nie ma tego w regulaminie forum.
A jako Leszek nie potrafię, ale spróbuję.
Po pierwsze, czy idiotką. Od dawna wiem, że nie jesteś idiotką, a odwrotnie. Przepraszam, że w ogóle to jest treścią przemyśleń, których wynik jest niewiadomy, zależy bowiem od toku tych przemyśleń. Tak jest w ogólności. A ja przemyślałem i wiem, że ja ufam Twojemu rozumowi, ale i Twojemu wyczuciu, odczuciom, emocjom, fantastycznemu rozumieniu tekstów, nieraz bardzo trudnych. Z tym bywa kłopot, czasem musisz ekstrapolować cudze myśli, dorabiać brakującą informację i robisz to, jak umiesz, a może jak chcesz. Bo masz do tego prawo. To są często zawarte w komentarzach hipotezy, które weryfikuje autor albo jest zaskoczony, bo autor może sobie nie zdawać sprawy z tego, co sam napisał.
Czy szkodliwą. Nie idiotką, to już wiemy. Zatem osobą szkodliwą lub nieszkodliwą. Szkodliwość to funkcja celu działalności. A jesteś działaczką? Politykiem? Nie. Jako moderator, komentator, autor tekstów masz możliwość propagowania swoich opinii. Możliwe, że kształtujesz cudze opinie albo wzbudzasz protest. Pewnie to jest wkalkulowane w działalność na forum, chociaż może być niemiłe.
Jeśli jest spór, konflikt, wojna, to osoba zajmująca określone stanowisko może sprzyjać jednej stronie a szkodzić drugiej. Jak tego uniknąć? Nie zajmować stanowiska, co też jest stanowiskiem.
Albo wznieść się ponad konflikt, narażając na atak z obu stron: "dlaczego mnie nie popierasz, tylko dążysz do wyjaśnienia jakiejś tam prawdy, przecież prawda jest po mojej stronie".
Eko, chociaż masz serce po lewej stronie, i chociaż nieraz mocno ono wali, to umiesz robić, to co napisałem wyżej, czyli dążysz do prawdy, analizujesz i piszesz o tym szczerze. Dlatego Cię lubię i szanuję, chociaż nieustannie się kłócę.
O pożytecznych idiotach mówił Lenin. Fakt, że używam tego skrótu myślowego w swojej wersji świata, przeciwstawiając się innym. Pewnie zagalopowałem się w emocjach. Nie bierz do siebie i tak dosłownie. Przepraszam.

- eka
Dwa pierwsze zdania Twojego komentarza zaspokoiły moją ciekawość.
Za resztę zdań/opinii - dziękuję. Miło się czyta komplementy.
Pożytecznymi idiotami dla Lenina byli zachodni dziennikarze, którzy pomijali negatywy w przekładaniu idei nowego, socjalistycznego ładu na konkret życia.
Nie widzę żadnej analogii z działaniami opozycji.
No może poza wybiórczą akceptacją Konfederacji.
Szkodliwy idiota - wg PiSu (i Ciebie) pasuje o wiele lepiej.
Wolę byt szkodliwej idiotki od popierania na forach, czy nad urną, słów Prezydenta, że LGBT to ideologia a nie ludzie, czy nieludzkiej, ahumanitarnej, twardej polityki na granicy z Białorusią.
Ot, różnimy się.
Co nie znaczy, że traktuję z pogardą Twoje serce, metaforycznie położone po prawej stronie.
Przyznasz, że lokalizacja mojego jest zgodna z rzeczywistym, biologicznym usytuowaniem : )
Za resztę zdań/opinii - dziękuję. Miło się czyta komplementy.
Pożytecznymi idiotami dla Lenina byli zachodni dziennikarze, którzy pomijali negatywy w przekładaniu idei nowego, socjalistycznego ładu na konkret życia.
Nie widzę żadnej analogii z działaniami opozycji.
No może poza wybiórczą akceptacją Konfederacji.
Szkodliwy idiota - wg PiSu (i Ciebie) pasuje o wiele lepiej.
Wolę byt szkodliwej idiotki od popierania na forach, czy nad urną, słów Prezydenta, że LGBT to ideologia a nie ludzie, czy nieludzkiej, ahumanitarnej, twardej polityki na granicy z Białorusią.
Ot, różnimy się.
Co nie znaczy, że traktuję z pogardą Twoje serce, metaforycznie położone po prawej stronie.
Przyznasz, że lokalizacja mojego jest zgodna z rzeczywistym, biologicznym usytuowaniem : )