-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
do Różewicza VI
-
pamiętam widziałeś
matkę powieszonych
z jałowym łonem
i zwiędłą piersią
ja widuję ją
co jakiś czas
taką odmienioną
idzie pewnym krokiem
w butach na wysokim obcasie
eleganckim płaszczu
ciemnych okularach
taka na kilka metrów
od codzienności
w zasięgu cichego szaleństwa
na pytanie
dlaczego jej syn się powiesił
wzrusza ramionami
mówiąc
nie wiem
nigdy nie mogłam go zrozumieć
i idzie dalej nie patrząc za siebie
matkę powieszonych
z jałowym łonem
i zwiędłą piersią
ja widuję ją
co jakiś czas
taką odmienioną
idzie pewnym krokiem
w butach na wysokim obcasie
eleganckim płaszczu
ciemnych okularach
taka na kilka metrów
od codzienności
w zasięgu cichego szaleństwa
na pytanie
dlaczego jej syn się powiesił
wzrusza ramionami
mówiąc
nie wiem
nigdy nie mogłam go zrozumieć
i idzie dalej nie patrząc za siebie
- eka
do Różewicza VI
"Matka powieszonych" była dla mnie zaskoczeniem. Emocjonalność nietypowa dla Różewicza wręcz zaskoczyła pod pierwszego czytania.
Interesująco zbudowany kontrast: matka z wiersza inspiracji i bohaterka Twojego liryku.
Różnica w latach świetlnych...
Nie wiem na jakich bazujesz doświadczeniach, obserwacjach, skąd takie ujęcie opuszczonej matki dzisiaj
Tutaj można wiele czynników wziąć pod uwagę. Od różnicy między zabójstwem a samobójstwem po niekoniecznie właściwy rozwój cywilizacyjny.
Jest o czym myśleć po lekturze.
Dobry cykl, Krokusie.

Interesująco zbudowany kontrast: matka z wiersza inspiracji i bohaterka Twojego liryku.
Nie wiem na jakich bazujesz doświadczeniach, obserwacjach, skąd takie ujęcie opuszczonej matki dzisiaj

Tutaj można wiele czynników wziąć pod uwagę. Od różnicy między zabójstwem a samobójstwem po niekoniecznie właściwy rozwój cywilizacyjny.
Dobry cykl, Krokusie.

-
Dzięki za czytanie, wiesz... Różewicz z tych wszystkich klasyków jak Herbert, Miłosz, Grochowiak, a ten mi jakoś uciekł i odkrywam go od jakichś dwóch lat i działa na mnie jak żaden inny do tej pory. A co do " mojej matki powieszonych" to moja była teściowa, wiem brzmi śmiesznie, ale to śmieszne nie jest, moja była, próbowała popełnić samobójstwo, jak jej o tym powiedziałem, nawet nie spytała dlaczego? A niespełna rok temu jej najmłodszy syn zmarł (25lat) nie wiem czy popełnił samobójstwo, czy zmarł z jakiś innych przyczyn, jego starszy brat również chciał popełnić samobójstwo, a ona chodzi sobie jak gdyby nigdy nic, elegancka, nie ją nie rusza, chociaż...eka pisze: ↑09 lis 2024, 14:09"Matka powieszonych" była dla mnie zaskoczeniem. Emocjonalność nietypowa dla Różewicza wręcz zaskoczyła pod pierwszego czytania.
Nie wiem na jakich bazujesz doświadczeniach, obserwacjach, skąd takie ujęcie opuszczonej matki dzisiaj![]()
Dobry cykl, Krokusie.
![]()
- eka
do Różewicza VI
Fakt, dziwne reakcje tej pani
No ale nie chcę jej oceniać. Być może to tylko wierzchołek góry lodowej albo zupełnie coś innego. Wiersz robi wrażenie, cykl rozmów też.
Z wymienionych przez Ciebie postaci ja najwyżej cenię Herberta : )
Pozdrawiam.

No ale nie chcę jej oceniać. Być może to tylko wierzchołek góry lodowej albo zupełnie coś innego. Wiersz robi wrażenie, cykl rozmów też.
Z wymienionych przez Ciebie postaci ja najwyżej cenię Herberta : )
Pozdrawiam.

-
Tak, Herbert dobrym poetą był, chociaż dużo u mnie stracił, jak poznałem Kawafisa.
-
Przeczytałam twój cykl ‚do Różewicza”. Ogólnie to nie są moje klimaty niestety, jeszcze może V wg mnie. Ale doceniam warsztat 

Nie jesteś kroplą w oceanie. Jesteś całym oceanem zawartym w kropli – Rumi
-