umierają Wszechświaty
we mnie
rodzi się bunt i rozdziawienie
Jestem
w tamasowym niebie.
nie myśl
że świat się zmieni
walczysz z jaskinią cieni
tyle ksiąg
wiedzy tajemnej
zogniskowanej w stwierdzenie:
wiem, że nic nie wiem…
a ignorancja rodzi cierpienie
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Solipsyzm
-
Hm..." umierają wszechświaty we mnie, rodzi się bunt i rozdziawienie". to mi się podoba, może wielki wybuch, był wielkim buntem, zaraz po śmierci starego wszechświata? A może buntem rozdzierającym pustkę? Cóż... w każdym bądź razie, ciekawe. Potem już mi się nie podoba, tekst zaczyna iść z tymi rymami w banał: zmieni - cieni. Wiem, że nic nie wiem, nie ma raczej nic wspólnego z wiedzą tajemną. Według mnie, tekst ma potencjał, ale trzeba by jeszcze nad nim popracować, no i bez tych rymów, one psują wszystko.
- eka
Solipsyzm
Jano, to prawdziwa perełka wśród moich ulubionych tematów
Tak, solipsyzm, i wszystko jasne w tym wierszu.
Wyimki z wielkiej religii Wschodu, Platon, wiedza, okultyzm, Sokrates... uff, faktycznie wizja końca dla WszechUmysłu MUSI sprawiać Jemu ogrom cierpienia. Nie jest wszechwiedzący.
Ileż więc pociechy w śmierciach jednostkowych, takich naszych.
Bardzo jestem na tak!

Tak, solipsyzm, i wszystko jasne w tym wierszu.
Wyimki z wielkiej religii Wschodu, Platon, wiedza, okultyzm, Sokrates... uff, faktycznie wizja końca dla WszechUmysłu MUSI sprawiać Jemu ogrom cierpienia. Nie jest wszechwiedzący.
Ileż więc pociechy w śmierciach jednostkowych, takich naszych.
Bardzo jestem na tak!

-
Krokus - dzięki za czytanie i komentarz.
Eka - dzięki za tak pozytywny komentarz. Wiem, że to też Twoje klimaty, no i nic nie uszło Twojej uwadze
kiedyś też myślałam, że to banał ale ostatnio odkryłam je na nowo

Eka - dzięki za tak pozytywny komentarz. Wiem, że to też Twoje klimaty, no i nic nie uszło Twojej uwadze

Nie jesteś kroplą w oceanie. Jesteś całym oceanem zawartym w kropli – Rumi