-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Nadal
- Lucile
(ekfraza do supraport Jacka Malczewskiego z cyklu „Rusałki”)
w splecionych dłoniach zachłannych nocy
pachnących piżmem i tamaryszkiem
czekasz na finał,
by spijać go duszkiem.
Daremnie.
Nie przesuniesz przeszłości.
Nie ta czasoprzestrzeń
i dziewczyna inna.
Choć prawa nadal sobie rościsz.
Nie na darmo wieść niesie gminna;
snuje się nieszczęsna, we mgłę spowita,
niemal niewidoczna,
blada kobita.
Widzisz, jak płoną jej oczy?
Zachowaj dystans, usłysz alarm.
Ona gotowa zamknąć cię w swój sen
ponury, bez wyjścia, proroczy,
aż nie pozostanie nawet cienia
cień
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Lucile
Ewo, bardzo dziękuję.
Supraporty Jacka Malczewskiego, a jest ich w Collegium Maius 7. sztuk; w tym 3. najbardziej znane to: "Rusałka w dziewannach", "Załaskotany" i ten już przeze prezentowany "Topielec w uciskach dziwożony". Ekfraza jakoś tak sama mi się napisała, kiedy dowiedziałam się, że cykl "Rusałki" wybiera się do Japonii. Jestem pewna, że zrobi tam furorę i Japończycy odkryją i pokochają - oprócz Chopina - także Malczewskiego.
A ekfrazy, cóż lubię tę formę, bo przedłuża mi obcowanie z dziełem sztuki, które mnie w jakimś momencie zauroczyło.
W załączniku taki szybki pstryk telefonem zdjęć supraport z muzealnego przewodnika.

Supraporty Jacka Malczewskiego, a jest ich w Collegium Maius 7. sztuk; w tym 3. najbardziej znane to: "Rusałka w dziewannach", "Załaskotany" i ten już przeze prezentowany "Topielec w uciskach dziwożony". Ekfraza jakoś tak sama mi się napisała, kiedy dowiedziałam się, że cykl "Rusałki" wybiera się do Japonii. Jestem pewna, że zrobi tam furorę i Japończycy odkryją i pokochają - oprócz Chopina - także Malczewskiego.
A ekfrazy, cóż lubię tę formę, bo przedłuża mi obcowanie z dziełem sztuki, które mnie w jakimś momencie zauroczyło.
W załączniku taki szybki pstryk telefonem zdjęć supraport z muzealnego przewodnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.