-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Perły to łzy
-
Perły to łzy
biegać w białej sukience
gdzie miedza rozczochrana
rosie w głowie zamącić
czy mogę
pszenica w słońcu dojrzewa
skrywa chabry błękitne
ja chcę
jeszcze zaśpiewać
poczuć się chłodnym deszczem
zrywać boki ze śmiechu
gdy wiatr
wplata mnie w tęczę
świtem
pobiec przez łąkę
nanizać z rosy korale
perły srebrne rozdawać
ale ...
gdzie miedza rozczochrana
rosie w głowie zamącić
czy mogę
pszenica w słońcu dojrzewa
skrywa chabry błękitne
ja chcę
jeszcze zaśpiewać
poczuć się chłodnym deszczem
zrywać boki ze śmiechu
gdy wiatr
wplata mnie w tęczę
świtem
pobiec przez łąkę
nanizać z rosy korale
perły srebrne rozdawać
ale ...
- eka
Perły to łzy
Cześć, Gajko, miło Cię widzieć
perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.
Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.
Piękno w cierpieniu. Łzy.

perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.
Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.

-
Perły to łzy
żeby tak dało się odwrócić strzałkę kierunkową czasu i nazad do dziewczyńskich i chłopińskich lat powrócić. jeszcze raz przeżyć te pyszności na przełomie dziecka i podlotka (chłopak podroślaka) może w innym życiu, na innej planecie, bo tu ino grzybienie zostało. no i grzybobranie nieodwołalne.
a co? nie można za te łany falujące, drzewa szumiące, rosy perlące, łąki sianem pachnące. ee chyba trza mi skończyć tę "litanię" bo i tak nie będzie wysłuchana.

-
Perły to łzy
Ekuś
Taka jest rzeczywistość - czasem, a nawet bardzo często ludaski dla własnej satysfakcji i pychy uśmiercają niewinne istoty, ot życie...
Pozdrawiam

Taka jest rzeczywistość - czasem, a nawet bardzo często ludaski dla własnej satysfakcji i pychy uśmiercają niewinne istoty, ot życie...
Pozdrawiam

-
Perły to łzy
Zimny grog 
Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze.
Pozdrawiam

Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze.

Pozdrawiam

- tabakiera
Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...
W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.
Dobrze, że ją mamy, a "ale" minie.
Jeśli nie minie, człowiek uczy się z nim żyć, albo...
przemijać.

W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.
przemijać.

-
Perły to łzy
drobne ino, że. współczesne zboża kombajniane to już nie dawne kosowo-snopowe. fajnie z tym odnajdywaniem się w świecie umaszynionym. mnie jednakowoż co jakiś czas nostalgia zycha

-
Perły to łzy
Zimny grog 
Można się delektować do woli łanami słoneczników, nawet jeśli ta ziemia nosi kombajny i inne cuda techniki tylko NIE podczas zbiorów. Ja mam nawet foto na takim olbrzymim polu słoneczników, bo czegoś innego nie było w pobliżu. Mamy z moim ślubnym takiego hopla na punkcie natury, to czasem śmigamy po Bieszczadach, wtedy raj dla oczu sięga zenitu. Niestety takich łanów orkisza i innych zielonych atrakcji jest coraz mniej, wszystko zurbanizowane i pozostało tylko szukać wiatru w polu. Pozdrawiam i kawusię stawiam

Można się delektować do woli łanami słoneczników, nawet jeśli ta ziemia nosi kombajny i inne cuda techniki tylko NIE podczas zbiorów. Ja mam nawet foto na takim olbrzymim polu słoneczników, bo czegoś innego nie było w pobliżu. Mamy z moim ślubnym takiego hopla na punkcie natury, to czasem śmigamy po Bieszczadach, wtedy raj dla oczu sięga zenitu. Niestety takich łanów orkisza i innych zielonych atrakcji jest coraz mniej, wszystko zurbanizowane i pozostało tylko szukać wiatru w polu. Pozdrawiam i kawusię stawiam

-
Perły to łzy
tabakiera pisze: ↑08 maja 2025, 07:20Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...
przemijać.
![]()
Tabakiera

Cóż musimy się godzić na wszystko, bo czas, ten zdrajca nie chce zatrzymać się nawet na chwilę.
Pozdrowionka

-
Perły to łzy
eka pisze: ↑07 maja 2025, 15:15Cześć, Gajko, miło Cię widzieć![]()
perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
![]()
Ekuś

Tak to już jest, człowiek dla przyjemności, a może jednak z chciwości nie ogląda się za siebie, fundując niejednokrotnie cierpienie niewinnym stworzeniom. Pozdrawiam