-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Perły to łzy
-
Perły to łzy
biegać w białej sukience
gdzie miedza rozczochrana
rosie w głowie zamącić
czy mogę
pszenica w słońcu dojrzewa
skrywa chabry błękitne
ja chcę
jeszcze zaśpiewać
poczuć się chłodnym deszczem
zrywać boki ze śmiechu
gdy wiatr
wplata mnie w tęczę
świtem
pobiec przez łąkę
nanizać z rosy korale
perły srebrne rozdawać
ale ...
gdzie miedza rozczochrana
rosie w głowie zamącić
czy mogę
pszenica w słońcu dojrzewa
skrywa chabry błękitne
ja chcę
jeszcze zaśpiewać
poczuć się chłodnym deszczem
zrywać boki ze śmiechu
gdy wiatr
wplata mnie w tęczę
świtem
pobiec przez łąkę
nanizać z rosy korale
perły srebrne rozdawać
ale ...
- eka
Perły to łzy
Cześć, Gajko, miło Cię widzieć
perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.
Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.
Piękno w cierpieniu. Łzy.

perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
W tej klamrze finału i tytułu jest clou wiersza. Cztery piękne, beztroskie, radosne, pełne wolności obrazy w strofach, trochę niepokojące dla czytelnika pytanie (czy mogę) i podsumowująca wiersz klamra.
Wiesz, ja myślę że zawsze można, wystarczy nie myśleć a chłonąć, zatopić się w świeżości i energii natury.
Bardzo delikatnie podany smutek. W dodatku z tymi perłami, patrząc stricte naturalistycznie, realne cierpienie małż się wiąże.

-
Perły to łzy
żeby tak dało się odwrócić strzałkę kierunkową czasu i nazad do dziewczyńskich i chłopińskich lat powrócić. jeszcze raz przeżyć te pyszności na przełomie dziecka i podlotka (chłopak podroślaka) może w innym życiu, na innej planecie, bo tu ino grzybienie zostało. no i grzybobranie nieodwołalne.
a co? nie można za te łany falujące, drzewa szumiące, rosy perlące, łąki sianem pachnące. ee chyba trza mi skończyć tę "litanię" bo i tak nie będzie wysłuchana.

-
Perły to łzy
Ekuś
Taka jest rzeczywistość - czasem, a nawet bardzo często ludaski dla własnej satysfakcji i pychy uśmiercają niewinne istoty, ot życie...
Pozdrawiam

Taka jest rzeczywistość - czasem, a nawet bardzo często ludaski dla własnej satysfakcji i pychy uśmiercają niewinne istoty, ot życie...
Pozdrawiam

-
Perły to łzy
Zimny grog 
Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze.
Pozdrawiam

Nie bądź takim pesymistą - zawsze można letnią porą zanurzyć się po pas, po szyję w rozwichrzonych kłosach zbóż i pobiec przez pola kwitnących chabrów i słoneczników. Ja tak mam... i jest mi z tym bardzo dobrze.

Pozdrawiam

- tabakiera
Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...
W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.
Dobrze, że ją mamy, a "ale" minie.
Jeśli nie minie, człowiek uczy się z nim żyć, albo...
przemijać.

W przyrodzie, jeśli uda się zachować choćby jej fragmenty, zawsze można znaleźć pocieszenie. Już sam jej cykl, to że po zimie nadchodzi wiosna, daje nadzieję.
przemijać.

-
Perły to łzy
drobne ino, że. współczesne zboża kombajniane to już nie dawne kosowo-snopowe. fajnie z tym odnajdywaniem się w świecie umaszynionym. mnie jednakowoż co jakiś czas nostalgia zycha

-
Perły to łzy
Zimny grog 
Można się delektować do woli łanami słoneczników, nawet jeśli ta ziemia nosi kombajny i inne cuda techniki tylko NIE podczas zbiorów. Ja mam nawet foto na takim olbrzymim polu słoneczników, bo czegoś innego nie było w pobliżu. Mamy z moim ślubnym takiego hopla na punkcie natury, to czasem śmigamy po Bieszczadach, wtedy raj dla oczu sięga zenitu. Niestety takich łanów orkisza i innych zielonych atrakcji jest coraz mniej, wszystko zurbanizowane i pozostało tylko szukać wiatru w polu. Pozdrawiam i kawusię stawiam

Można się delektować do woli łanami słoneczników, nawet jeśli ta ziemia nosi kombajny i inne cuda techniki tylko NIE podczas zbiorów. Ja mam nawet foto na takim olbrzymim polu słoneczników, bo czegoś innego nie było w pobliżu. Mamy z moim ślubnym takiego hopla na punkcie natury, to czasem śmigamy po Bieszczadach, wtedy raj dla oczu sięga zenitu. Niestety takich łanów orkisza i innych zielonych atrakcji jest coraz mniej, wszystko zurbanizowane i pozostało tylko szukać wiatru w polu. Pozdrawiam i kawusię stawiam

-
Perły to łzy
tabakiera pisze: ↑08 maja 2025, 07:20Perły to łzy, no i w dodatku jak wygląda ich hodowla...
przemijać.
![]()
Tabakiera

Cóż musimy się godzić na wszystko, bo czas, ten zdrajca nie chce zatrzymać się nawet na chwilę.
Pozdrowionka

-
Perły to łzy
eka pisze: ↑07 maja 2025, 15:15Cześć, Gajko, miło Cię widzieć![]()
perły srebrne rozdawać
ale ...
Perły to łzy
![]()
Ekuś

Tak to już jest, człowiek dla przyjemności, a może jednak z chciwości nie ogląda się za siebie, fundując niejednokrotnie cierpienie niewinnym stworzeniom. Pozdrawiam