twoja twarz cała w łzach
ty tu a ja tam
jak wiersza piękny rym
pomiędzy prozą dni
życia tło zmienia twarz
świeży ślad znanych dat
w ulicy nowych dni
ktoś budzi senne sny
ciągi dróg wciąż we mgle
wszystko źle i passe
gdzie będziesz za sto lat
może znów spotkamy się
mały ślad wplecie wiatr
w kalendarze naszych spraw
i opowiem wszystkim tak
powiem że wiem bo tego chcę
bez żadnych gier
jesteś jak sen
otwierasz nowy dzień
powiem że dzień nie kończy się
nie musi nic
marzyć i śnić
wystarczy kochać cię
https://youtu.be/JSKAi8S9k1c
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
el amor el amor
- Leon Gutner
el amor el amor
Przykro mi. To nie jest dobry wiersz.
Głównie z powodu pomieszanej formy i okropnie brzmiących rymów się cię dni sny itp itp .
Z uszanowaniem L.G.
Głównie z powodu pomieszanej formy i okropnie brzmiących rymów się cię dni sny itp itp .
Z uszanowaniem L.G.
- mirek13
el amor el amor
Trudno się z Tobą nie zgodzić Leonie.
Poza tym ten wiersz gubi rytm, choć nie aspiruje do sylabiczności, czy średniówek, to po prostu czyta się go, ciągle potykając.
Może autor chciał być oryginalny i nowatorski, ale zwyczajnie nie wyczuwa sprawy.
A zbyteczna inwersja "życia tło" robi go nieco śmiesznym, bo akurat bez niej, dużo lepiej w tym fragmencie wypadłaby rytmiczność.
To może to tekst piosenki?
Bo w wierszu choćby ten fragment powinien wyglądać tak:
...a trasy dróg zgubione w mgle
i wszystko źle i wciąż passe
bo może znów spotkamy się
a mały ślad wygwiżdże wiatr
w kalendarz zwykłych spraw
opowiem o nas wszystkim tak... itd
Poza tym ten wiersz gubi rytm, choć nie aspiruje do sylabiczności, czy średniówek, to po prostu czyta się go, ciągle potykając.
Może autor chciał być oryginalny i nowatorski, ale zwyczajnie nie wyczuwa sprawy.
A zbyteczna inwersja "życia tło" robi go nieco śmiesznym, bo akurat bez niej, dużo lepiej w tym fragmencie wypadłaby rytmiczność.
To może to tekst piosenki?
Bo w wierszu choćby ten fragment powinien wyglądać tak:
...a trasy dróg zgubione w mgle
i wszystko źle i wciąż passe
bo może znów spotkamy się
a mały ślad wygwiżdże wiatr
w kalendarz zwykłych spraw
opowiem o nas wszystkim tak... itd

-
el amor el amor
Leonie, dziękuję Ci bardzo za konstruktywną opinię. Z wierszami bywa czasami, jak z życiem.
Raz się do nas uśmiecha, a raz pokazuje… plecy. To był taki mały eksperyment foniczny… coś na zasadzie tłumaczenia przez Federowicza piosenki Gainsbourga - Je T'aime.
"że weze rzeczy najpotrzebniejsze".
Nieraz mam ochotę zrzucić poetycki surducik poprawności i wtedy przypominam erkaemistę, któremu pan Bóg kule nosi.
Mirek, jesteś blisko… to się miało śpiewać polskimi słowami z wiersza i chyba pośpiewałem.
Przecież każdemu wolno śpiewać
Ostatnio inspiruję się muzyką, co sprawia mi dużą radość, tym bardziej, że bawię się być poetą,
a niekoniecznie spodziewam się… zaszczytów, wynikających z pisania poezji.
Raz się do nas uśmiecha, a raz pokazuje… plecy. To był taki mały eksperyment foniczny… coś na zasadzie tłumaczenia przez Federowicza piosenki Gainsbourga - Je T'aime.
"że weze rzeczy najpotrzebniejsze".

Nieraz mam ochotę zrzucić poetycki surducik poprawności i wtedy przypominam erkaemistę, któremu pan Bóg kule nosi.

Mirek, jesteś blisko… to się miało śpiewać polskimi słowami z wiersza i chyba pośpiewałem.

Ostatnio inspiruję się muzyką, co sprawia mi dużą radość, tym bardziej, że bawię się być poetą,
a niekoniecznie spodziewam się… zaszczytów, wynikających z pisania poezji.