koci grzbiet
sprężony do skoku
w sieci spękań
*
mustang z rozwianą grzywą
naciera
na dziurę w rogu płótna
*
martwa natura
blaknie
cień na stole
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
ekfrazy
- Mchuszmer
ekfrazy
A patrz - ek frazy. Fajnie, że można, zwłaszcza, że u mnie nieistniejące, więc ekfrazy może z życia:) Drugi wiersz zmontowany ze starocia (pierwsza część nowa), pod którymś gdzieś słusznie zauważyłaś, że tytuł poszedł na łatwiznę:) Dzięki.
mchusz, mchusz.
- Lucile
Wprawdzie piszesz, że:
ale ja znalazłam obraz, do tej ekfrazy bardzo pasujący, ba, nawet posiada "sieć spękań". czyli krakelury, pojawiające się na starej malaturze. Przyszedł mi na myśl mało znany obraz "Martwa natura z psem i kotem" z pocz. XVIII w. Stylistycznie zbliżony jest do XVII- wiecznych holenderskich przedstawień tego typu.
Kocisko na tym obrazie tak sprężyło się do skoku, że odnosi się wrażenie, iż lada moment wyskoczy z ram. Lubię ten obraz. Jest niezwykle energetyczny.
Jakbym się uparła, to do pozostałych znalazłabym odpowiednie obrazki,
bowiem warte są tego Twoje tak ładne ekfrazki.
Pozdrawiam serdecznie
L
- Mchuszmer
ekfrazy
I świetnie, że zaprowadził do malarskich skojarzeń, będzie bardziej widzialny. Właściwie, to chyba nie znalazłem obrazu, co do którego miałbym dużą pewność, że to ten, ale przynajmniej zachęciłaś mnie do szukania:-)
Tak, krakelura, coś w niej jest takiego... A tak sobie przypomniałem, że terminu krakelura używałem w innym, starszym wierszu, a w tym, kończonym niedawno, wolałem już opisać to... hm, no, bardziej opisać i poszerzyć.
Dzięki za zatrzymanie, Lucia

Tak, krakelura, coś w niej jest takiego... A tak sobie przypomniałem, że terminu krakelura używałem w innym, starszym wierszu, a w tym, kończonym niedawno, wolałem już opisać to... hm, no, bardziej opisać i poszerzyć.
Dzięki za zatrzymanie, Lucia

mchusz, mchusz.
- Nula.Mychaan
Tak minimalistyczne, a jednak bardzo obrazowe. 

Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia