• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Pani na literę "k"

Opowieści pisane prozą - nie powieści
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

Pani na literę "k"

#11 Post autor: eka » 12 cze 2022, 15:29

Hardy pisze:
12 cze 2022, 09:22
Eka, co doznaczenia słowa na "k" - nie zgadzam się. Dziewczynka wiedziała, że to jest brzydkie słowo (od rodziców), ale nie wiedziała, co ono dokładnie oznacza. Jedno nie zawsze musi być połączone z drugim, nie możemy patrzeć na wiedzę dzieci z pozycji wiedzy dorosłych. Jeżeli dorosły poucza dziecko: "Nie wkładaj gwoździa do gniazdka (elektrycznego), bo będzie ała albo gorzej", to nie tłumaczy szczegółowo, co to jest prąd elektryczny.

Słonecznej niedzieli :)
Zachmurzyło się, ale ciepełko jest, dzięki.
Hardy, ja nie napisałam, że dziewczynka wie, na czym polega stosunek. Mała wiedziała, że:
Hardy pisze:
10 cze 2022, 16:40
że ta pani jest k… – zająknęła się – no że do tej pani przychodzą panowie i oni robią takie brzydkie rzeczy i jeszcze za to ta pani dostaje od tych panów pieniądze!
Najstarszy zawód świata - trafnie określony : )

Awatar użytkownika
Hardy
Pani na literę "k"

#12 Post autor: Hardy » 12 cze 2022, 18:06

Eka, mnie nie robi problemu pisanie "w trzech postaciach". I nie jest to rozdwojenie jaźni, tylko umiejętność przestawienia się.

Wydłużone "echh" czy "ahaa" - nie pamiętam dokładnie - kilka lat temu albo przeczytałem na jednej ze stron o poprawnej polszczyźnie albo korektor w wydawnictwie poprawił mi w manuskrypcie (kiedy napisałem potrójnie a nie tylko podwójnie tę samą literę). Nie lubię marnować czasu na rzecz, którą już znam i pamiętam, aby ponownie grzebać w necie :smoker:

Pozostanę przy swoim zapisie "ała". Ja widzę różnicę w wymowie (zwłaszcza że mam ten problem w swoim nazwisku i wyraźnie akcentuję "ł", gdyż wielokrotnie próbowali je zapisywać przez "u") .
Ostatnio zmieniony 13 cze 2022, 06:39 przez Hardy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eka

Pani na literę "k"

#13 Post autor: eka » 12 cze 2022, 21:59

Podzieliłam się swoimi spostrzeżeniami i wątpliwościami. A i czegoś się dowiedziałam. Dzięki.
Refleksją ostatnią jest myśl o zaletach Twojej postawy. Jesteś jak skała : )
Pozdrawiam, Hardy.

:kofe:

Awatar użytkownika
Hardy
Pani na literę "k"

#14 Post autor: Hardy » 13 cze 2022, 06:44

Eka, dzęki za dyskusję i... kawę. Już poranną :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „OPOWIADANIA”