Okres renesansu to piękny temat do omawiania na lekcji historii; jeden z tych, które podobają się nauczycielom i wielu uczniom. Piękne obrazy, często widać na nich dość dużo odsłoniętego ciała pod przykrywką mitów i Biblii, co w przypadku kilkunastoletnich uczniów pobudza ich wyobraźnię; znani rzeźbiarze i malarze, żeglarze – odkrywcy Nowego Świata i morskiej drogi do Indii – jest co wybierać i na czym się skupiać. Do wyboru, do koloru…
Przygotowałem kilka plakatowych zdjęć obrazów i rzeźb z tego okresu oraz autoportretów. Wpierw omówiłem dokonania Michała Anioła, Rafaela Santi i innych artystów. Wisienkę na torcie, którym był Leonardo da Vinci, zostawiłem na koniec.
– A teraz najsłynniejszy twórca renesansu, wynalazca, po prostu geniusz w wielu dziedzinach sztuki i nauki. Nazywał się Leonardo… – i zawiesiłem głos, oczekując chóralnego dopowiedzenia.
Nie zawiodłem się. Kilka dziewcząt równocześnie odpowiedziało, niektóre z egzaltacją w głosie:
– …di Caprio!
A niech je! Czy dziewczynom wszystko musi się kojarzyć z aktorami, zwłaszcza amantami?! To, że film „Titanic” z tym aktorem bił rekordy popularności, nie znaczyło przecież, że był on tylko jeden na świecie. To dość popularne imię.
– Dziewczęta, mówimy o czasach sprzed pięciuset lat. To jak mógłby już wtedy żyć di Caprio, hę? – Uśmiechnąłem się i zażartowałem: – Lubicie się zadurzać w pięćsetletnich mężczyznach, chociażby byli najbardziej znanymi aktorami? Nie są oni już zbyt… młodzi. Pół tysiąca lat na karku, a wy macie ledwie po kilkanaście. Gdybym ja był na waszym miejscu, to wolałaabym – rozciągnąłem słowo – się jednak rozglądać za dużo młodszymi.
Rozległ się chóralny śmiech chłopców, a lica kilku dziewcząt mocno się zaczerwieniły. Dwie opuściły głowę. Podniosłem w górę plakat z autoportretem właściwego artysty:
– Mówimy o tym Leonardo. Leonardo da Vinci. Jak widzicie, namalował siebie w już mocno podeszłym wieku. Dopowiem, że „da Vinci” nie jest nazwiskiem, tylko że pochodził z miasta Vinci. Był naprawdę geniuszem. Oprócz obrazów, jak słynna „Mona Lisa” czy „Ostatnia Wieczerza” był też… ale, właśnie, w Polsce mamy jeden jego obraz „Dama z gronostajem”. Więc oprócz malarstwa był genialnym rzeźbiarzem, mechanikiem, architektem, matematykiem, anatomem, muzykiem, pisarzem. Czego się nie dotknął, miało w sobie rys jego mistrzostwa. Pozostawił rysunki pierwszego szybowca, spadochronu, czołgu, okrętu podwodnego, karabinu maszynowego i wielu innych urządzeń i maszyn, wyprzedzających jego epokę o kilkaset lat. To od niego powstało powiedzenie, że człowiek renesansu to człowiek wszechstronnie wykształcony, a nie tylko spec w jednej dziedzinie.
Napiłem się wody i kontynuowałem, wpierw zerknąwszy na zegarek. Potrafiłem się rozgadać i musiałem kontrolować czas, aby przed końcem lekcji podyktować najważniejsze zagadnienia do zeszytów.. Na szczęście miałem jeszcze kilka minut.
– Już w naszych czasach pasjonaci zbudowali, dokładnie według jego rysunków, między innymi spadochron, okręt podwodny i czołg. I, okazało się, że zadziałały, chociaż nie były takie, jakie znacie. Czołg i okręt miały napęd ręczny i nożny, a spadochron był sztywny, z kwadratową czaszą. Ale zadziałały! To świadczy o geniuszu Leonarda… ale nie di Caprio, tylko da Vinci. – Podkusiło mnie znowu zażartować, co wywołało kolejną salwę śmiechu wśród chłopców.
O tym, że da Vinci, w przeciwieństwie do di Caprio, nie przepadał za kobietami, a wolał towarzystwo chłopców, nie wspomniałem, gdyż ta wiedza wykraczała poza zakres objęty programem. Poza tym sprawy prywatne nie wpływają na ocenę geniuszu i dzieł pozostawionych w dorobku ludzkości. Napomknąłem jedynie o jego leworęczności, tajemniczym, szyfrowanym piśmie i wielu dziełach, które do dzisiaj pozostały nieodczytane.
Czas wyliczyłem dokładnie, zdążyłem podać jeszcze uczniom notatki.
-------------------------
*na rozpoczęcie roku szkolnego (fragmencik z najnowszej książki "W oświacie i w domu")
-
- Nasze rekomendacje
-
-
Są rzeczy, o których wiemy, że je wiemy. Są rzeczy, o których wiemy, że ich nie wiemy. Ale są też rzeczy, o których nie wiemy, że ich nie wiemy.
Donald Rumsfeld
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Nasza Użytkowniczka Baska.S94 wydała swoją długo zapowiadaną powieść pt. "Echo obcych wspomnień".
15 maja w Bibliotece Publicznej w niewielkiej miejscowości Boleszkowice w zachodniopomorskim odbędzie się jej pierwsza prezentacja połączona z wieczorem autorskim.
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy. Więcej informacji, w tym o możliwości zakupu książki znajdziecie tutaj.
PYTANIE DO WSZYSTKICH.
CZY KTOŚ MA POMYSŁ NA SENTENCJĘ MIESIĄCA?
Więcej informacji
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Leonardo wszystkim znany
- refluks
Leonardo wszystkim znany
Co to ma wspólnego z dziełem Proza?
Przecież to zanudzająca na śmierć nieśmieszna przypowieść nauczyciela z łatami na łokciach sztruksowej marynarki próbującego na siłę być zabawnym przed audytorium uczennic.
Jest coś takiego jak szuflada.
Nie wyłaź poza nią.
Nie ma za co.
Przecież to zanudzająca na śmierć nieśmieszna przypowieść nauczyciela z łatami na łokciach sztruksowej marynarki próbującego na siłę być zabawnym przed audytorium uczennic.
Jest coś takiego jak szuflada.
Nie wyłaź poza nią.
Nie ma za co.
- Hardy
Masz jedno w prawdzie - nie wyłaź, refluksie, z tak durnymi komentarzami jak ten twój powyższy, poza swoje biurko. Przynajmniej nie będziesz się tak przed wszystkimi ośmieszał.
Chyba że jesteś z natury masochistą, to wstawiaj dalej swoje kocopoły. Przynajmniej sie trochę pośmieję, trochę pokiwam z politowaniem głową.
Bez kontynuacji.
Chyba że jesteś z natury masochistą, to wstawiaj dalej swoje kocopoły. Przynajmniej sie trochę pośmieję, trochę pokiwam z politowaniem głową.
Bez kontynuacji.