NIE
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Złośliwości kustoszki* zbyt przejętej swoją rolą
- Lucile
No to mamy 1989 i 1995... hm, no cóż wychodzi że w 1. wpisie pana bawidamka wymieniłam:)
Żadną miarą Rakowski nie mógł się "popisać" taką ignorancją.
Dzięki za podpowiedź, Lu.

- Lucile
To prawda, nie mógł.
Końcem lat osiemdziesiątych XX w. miałam okazję oprowadzać po zbiorach Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius prezesa Rady Ministrów Mieczysława Rakowskiego. Pamiętam, jak w Librarii zapytał mnie o aktualną ilość woluminów w Bibliotece Jagiellońskiej. Wprawdzie „Jagiellonka” (od 1940 r.) ma swoją siedzibę w gmachu przy al. Adama Mickiewicza, ale jej kolebką było Collegium Maius, więc pytanie, chociaż nie dotyczyło stricte zbiorów muzealnych, o których właśnie opowiadałam, było uzasadnione i do głowy mi nie przyszło, że pan premier pomylił Bibliotekę Jagiellońską z Muzeum UJ.
Pozdrawiam

- eka
Librarium to biblioteka/biblioteczka albo choćby regał na książki, poniekąd miał prawo kojarzyć z BJ : )
No ale nie nazywajmy po imieniu, bo jeszcze ewentualnie przyjdzie płacić jakieś 50 tysiaków darowizny na szczytny cel
Dzięki za anegdotę i dialog, Lucile.
No ale nie nazywajmy po imieniu, bo jeszcze ewentualnie przyjdzie płacić jakieś 50 tysiaków darowizny na szczytny cel

Dzięki za anegdotę i dialog, Lucile.
- Lucile