• Nasze rekomendacje
  •  
    Są rzeczy, o których wiemy, że je wiemy. Są rzeczy, o których wiemy, że ich nie wiemy. Ale są też rzeczy, o których nie wiemy, że ich nie wiemy.
    Donald Rumsfeld

UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Nasza Użytkowniczka Baska.S94 wydała swoją długo zapowiadaną powieść pt. "Echo obcych wspomnień".
    15 maja w Bibliotece Publicznej w niewielkiej miejscowości Boleszkowice w zachodniopomorskim odbędzie się jej pierwsza prezentacja połączona z wieczorem autorskim.
    Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy.
    Więcej informacji, w tym o możliwości zakupu książki znajdziecie tutaj.
    PYTANIE DO WSZYSTKICH.
    CZY KTOŚ MA POMYSŁ NA SENTENCJĘ MIESIĄCA?
    Więcej informacji

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Kąpiel na ukończenie podstawówki

Opowieści pisane prozą - nie powieści
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hardy
Kąpiel na ukończenie podstawówki

#1 Post autor: Hardy » 26 cze 2026, 12:02

(wspomnienie sprzed lat)

(...) W dzień rozdania świadectw ukończenia podstawówki poszliśmy całą klasą na nową, miejską plażę nad jeziorem Rudnik, kąpaliśmy się, wygłupialiśmy. Zabawy w wodzie skończyły się w momencie, kiedy jeden z kolegów, Darek, wraz z Marysią odpłynął na materacu dalej od brzegu. Wygłupiali się i nagle dla żartu zrzucił z materaca koleżankę. Wrzasnęła i od razu przykryła ją woda. Za chwilę wypłynęła, gwałtownie młócąc wodę ramionami. Utrzymała się na powierzchni tylko krótką chwilę; po kilku sekundach ponownie wciągnęła ją topiel.

Sprawca próbował ją ratować tak, jak potrafił. Zeskoczył z materaca do wody, podpłynął do niej i w momencie, kiedy ponownie ukazała się nad wodą, chwycił ją za rękę. Zaczęła wrzeszczeć i spanikowana przyciągnęła go do siebie, ściskając ramionami za szyję. Podduszony i obciążony jej ciężarem teraz on poszedł pod wodę. Na chwilę udało mu się wypłynąć, ale znowu zniknął w toni jeziora.

Pływałem akurat w pobliżu, kiedy zobaczyłem całe zdarzenie. Wystarczyło kilka energicznych zamachów ramion i już znalazłem się obok nich – Nie duś go! Chwyć za ramiona! – krzyknąłem.

Tak samo mógłbym przemawiać do obrazu. Marysia wrzeszczała wniebogłosy, kurczowo obejmując szyję kolegi, którego głowa jeszcze raz się pojawiła i ponownie zniknęła pod wodą.

Dopłynąłem na wprost twarzy koleżanki, której oczy, okrągłe z przerażenia, oznaczały jedno – była w szoku, żadne słowa do niej nie dotrą. Schwyciłem ją za ramiona, próbowałem oderwać od szyi duszonego przez nią kolegi. Ale trzymała, jak w imadle! Skąd znalazła w sobie tyle siły?! Chwyciłem za jej palce, próbowałem wykręcić; udało się. Puściła Darka i… teraz mnie ścisnęła za szyję.

– Puuść… zaa ramioonaa – zdążyłem jeszcze wydusić. To były moje ostatnie słowa, nim całkiem pokryła mnie woda. Machałem rękoma i nogami, próbowałem wypłynąć; musiałem natychmiast zaczerpnąć życiodajnego tlenu. Na sekundę udało się, ale znowu ciężar Marysi wepchnął mnie w głąb toni. Rzucałem się, walczyłem o życie, czułem, że dłużej nie wytrzymam, za chwilę otworzę pod wodą usta…

Nagle gniotący mnie ciężar zelżał, szyja uwolniła się z imadła uścisku żelaznych, jak niedziewczęcych ramion. Gwałtownie wypłynąłem, chwyciłem pierwszy haust powietrza. Żyję, jeszcze żyję!

Zobaczyłem mężczyznę na materacu, który już wyciągał z wody koleżankę. Jego pomoc nadeszła w ostatniej chwili. Rozejrzałem się wokoło – sprawca nieszczęścia akurat wychodził z wody na brzeg. Uciekł! Ja go uratowałem, a on uciekł!

Marysia w kilka sekund znalazła się na materacu, jeszcze się trzęsąc z przeżytego szoku. Legła na nim w poprzek, kurczowo trzymając się dłonią ręki wybawcy. Nic jej już nie groziło. Dopłynąłem szybko do plaży i biegiem doskoczyłem do siedzącego już na kocu kolegi. zacisnąłem pięści:

– Darek, toś ty taki?! Ja ci życie ratuję a ty spieprzasz, cholero?!

– Zdzi… – wysapał, zasłaniając się rękoma. – Zdzisiek… Nie wiem, co się stało.

– Nie wiesz?! Ty tchórzu!– Nachyliłem się nad nim, ciągle wściekły i rozemocjonowany. – Sam ją zrzuciłeś do wody, a potem zwiałeś, kiedy ci pomogłem!

Woda z moich wlosów kapała wprost na niego. Darek skulił się i cicho powiedział:

– Przepraszam, nie wrzeszcz. Naprawdę nie wiem, czemu uciekłem. Dopiero tu otrzeźwiałem.

– A ja mogłem już nie żyć przez ciebie!

– Przepraszam, naprawdę nie wiem…

– A idź w cholerę! Spieprzaj mi lepiej z oczu!

Odwróciłem się od kolegi i usiadłem na swoim kocu. Starałem się uspokoić, chociaż przeżycia sprzed chwili tkwiły wciąż w mózgu jak rozpalony do czerwoności metalowy kolec. Tak mało brakowało, a nie musiałbym już niczym się martwić.

Darek pośpiesznie zabrał swoje rzeczy i oddalił się na drugi koniec plaży. Może przestraszył się mojej wściekłości, a może wolał uciec przed spodziewaną kolejną rundą, tym razem ze strony Marysi. Właśnie wychodziła na brzeg, razem z mężczyzną, który ją wciągnął na materac. Podniosłem się i podszedłem do nich:

– Bardzo panu dziękuję. Gdyby nie pan...

Machnął ręką:

– Nie ma sprawy. Na drugi raz się nie wygłupiajcie, z wodą nie ma zabawy. Macie szczęście, że byłem w pobliżu.

– Wiem. To kolega zachował się jak dzieciak. Wolał już zniknąć.

– Zwiał? – Rozejrzał się. – A chciałem mu swoje powiedzieć.

– Już mu nawtykałem. Jeszcze raz dziękuję.

– Uważajcie na siebie. Macie całe życie przed sobą.

Wziął materac pod pachę i odszedł. Marysia, już trochę mniej rozedrgana, chwyciła mnie za rękę:

– Zdzisiu…

– Wiem, wiem. W porządku – mruknąłem.

– Ale chciałam ci…

Pokręciłem głową i machnąłem ręką:

– To nie twoja wina, Marysiu.

– Nie gniewasz się? – Spojrzała na mnie błagalnie i z wdzięcznością w głosie.

– Na ciebie? Za co? Ratowałaś się. Człek wtedy nie myśli. Ważne, że oboje żyjemy.

– A gdzie Darek?! – Rozglądnęła się, szukając wzrokiem sprawcy niedoszłej, na szczęście, tragedii.

– Powiedziałem mu, co myślę. Za ciebie i za siebie. Poszedł sobie. – Wskazałem głową kierunek. – Chcesz go szukać?

– Teraz nie. I tak go dorwę! Wiesz, mam na dzisiaj dosyć wody. Poopalam się tylko.

– Nie dziwię się. Ja idę trochę popływać.

– Coo?! Chcesz teraz wejść do wody?!

– A chcę. Jak mówią dorośli – klin klinem trzeba wybijać. Aby się nic nie utrwaliło. Później by było gorzej.

– O Boże… naprawdę po tym wszystkim chcesz jeszcze wejść do wody?! – Wyraźnie nie mogła pojąć, co mówiłem.

– Przecież powiedziałem – uśmiechnąłem się, pierwszy raz od zdarzenia. – A ty nie wzywaj pana boga swego nadaremno, bo się wkurzy, spuści nogę i cię kopnie. I będzie ci błogosławione.

– Ciebie nawet teraz żarty się trzymają! – Marysia wreszcie też się uśmiechnęła.

– A trzymają. Żyjemy? Żyjemy. Więc po co rozpamiętywać. Życie jest piękne. A ja lubię pływać. Opalaj się. – Odsunąłem jej z czoła zwisający mokry kosmyk włosów, odwzajemniłem uśmiech i pobiegłem do wody. Teraz już mogłem rozkoszować się pływaniem.
Darkowi długo pamiętałem jego zachowanie – wygłupił się jak dzieciak z przedszkola jeszcze nieznający wody; rzuciłem mu się bez zastanowienia na ratunek, a on, uwolniony, zwiał jak ostatni tchórz. Nie baczył, że to była jego wina, że z kolei ja przegrywałem walkę o życie. I nie przyjąłem jego tłumaczenia, że „naprawdę nie wiem, czemu uciekłem”. Dziewczynę mógłbym zrozumieć, ale nie chłopaka. Albo jest się chłopem, albo nie. Gdyby nie ten mężczyzna…
Otrzymałem nauczkę, której już nigdy nie zapomniałem – do topiącego się można podpłynąć od przodu, ale tylko wtedy, kiedy ma się ze sobą kij, plastikową butelkę, ręcznik… jakąś rzecz, którą można mu podać, aby się uchwycił. Nigdy z przodu nie podaje się gołej ręki! Jeżeli nic nie mamy, podpłynąć należy zawsze od tyłu. Można opłynąć, można też zanurkować pod wodę i wypłynąć za plecami ratowanego. Wtedy bez groźby duszenia z jego strony można chwycić go pod pachę i holować do brzegu. Z gołymi rękoma nigdy nie podpływać od przodu!

Dzień zakończenia szkoły podstawowej mógł być więc moim ostatnim w życiu. Na szczęście nie był i tylko to się liczyło. Mogłem cieszyć się z ledwie rozpoczętych dwóch miesięcy wakacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OPOWIADANIA”