• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Bajka toaletowa

Na pograniczu prozy i wiersza
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Marcin Sztelak

Bajka toaletowa

#1 Post autor: Marcin Sztelak » 14 kwie 2021, 18:27

Niezbyt długa, bo papier się kończy. Taki mały, intymny kryzys, nie do zażegnania z powodu pustki w portfelu. Nie wspominając o koncie, ani kącie, w którym zwykłem przechowywać drobne. Na tak zwaną czarną godzinę, pewnie dlatego nic nie widać. Ciemność i poprzelane żarówki, ze szczególnym uwzględnieniem lodówki. Pustej niczym bliskie okolice biegunów zimna.
Tymczasem za siedmioma rzekami, morzami, lasami, górami (do wyboru) temperatura umiarkowana, ciśnienie niskie, przejściowe zachmurzenie z przelotnymi opadami. Do tego ciche dni pomiędzy księżniczką a rycerzem, smok na urlopie, król ma inne sprawy.

Ja natomiast oddam królestwo za starą gazetę.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Bajka toaletowa

#2 Post autor: lczerwosz » 14 kwie 2021, 19:24

Czarna rozpacz w czarną godzinę czarnej nocy. Świeci tylko czarne światło. Podobno nie ma zła, jest tylko brak dobra, podobnie jak z ciepłem. W wszyscy czują, jak zimno się rozchodzi żelbetonowymi mostkami, nieprzytuloną dłonią. Nie sposób utrzymać się na powierzchni, trzeba się okopać by trwać. Ale zaraz przyjdzie właściciel i upomni się. Przyniesie jedną rolkę. Cena wyniesie połowę tego, co chciałeś zapłacić dopiero co. Bez negocjacji i zaraz do rozliczenia.

Awatar użytkownika
mirek13

Bajka toaletowa

#3 Post autor: mirek13 » 14 kwie 2021, 22:33

Fajny tekst.
Ja w czarnej dupie (i dosłownie i w przenośni), a świat się dalej kręci i żyje swoimi sprawami.
No, jak on tak może? :myśli:

Awatar użytkownika
eka

Bajka toaletowa

#4 Post autor: eka » 16 kwie 2021, 16:47

Za Mirkiem... bardzo fajny, wyjątkowo sprawnie napisany kawałek.
Mam nadzieję, że to tylko fikcja literacka :myśli:

:kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROZA POETYCKA”