• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Natarczywe duchy

Na pograniczu prozy i wiersza
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Marcin Sztelak

Natarczywe duchy

#1 Post autor: Marcin Sztelak » 28 kwie 2021, 15:36

oraz brzęczące muszyska kołujące przed lądowaniem na stole, ostatnim miejscu spoczynku pizzy peperoni, doprowadzają mnie do szału. W tym stanie nigdy nie otwieram listonoszowi, chyba że dzwoni dwa razy. Na szczęście dzwonek zdemontowany i nie obawiam się zarażenia niespłacalnymi rachunkami. Za wodę moją powszednią, którą bezustannie podlewam podłogi i ściany. Panuje potworna wilgoć, ale jak mądrze rzekł filozof, wszystko przecieka, a hydraulicy wymarli śmiercią naturalną. Tak przynajmniej twierdzi upiór zza szafy, on nigdy nie kłamie, pomijając nadzwyczajne sytuacje. Czyli wszystkie pomiędzy niedzielą a poniedziałkiem, włącznie. Co oczywiście przywodzi na myśl rosół z makaronem i pomidorową na rosole.
Zgłodniałem, niestety w lodówce tylko widma niedysiejszych luksusów oraz jedno jajko od kury z zielonymi nogami. Takiej jeszcze nie widziałem lecz niewiele wiem o świecie, nie opuszczając miejsca zamieszkania. Pod drzwiami wciąż się pęta Biała Dama, strasznie jęczy i zawodzi, narażając mnie tym samym na napadowe bóle głowy.

Muchy na reszcie wylądowały, można coś zrobić, tylko co na śmierć zapomniałem.
Cholercia – zjawiskowo.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2021, 17:29 przez Marcin Sztelak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tabakiera
Natarczywe duchy

#2 Post autor: tabakiera » 29 kwie 2021, 14:04

Nie sposób nie odnieść się do stanu izolacji, egzystencji lub jej braku, powszechnej zgnilizny i stanu rozkładu.
Na reszcie czego wylądowały?
Stołu czy nadziei na jakąkolwiek zmianę?
Marcin Sztelak pisze:
28 kwie 2021, 15:36
Zgłodniałem, niestety w lodówce tylko widma niedysiejszych luksusów oraz jedno jajko od kury z zielonymi nogami. Takie jeszcze nie widziałem lecz niewiele wiem o świecie nie opuszczając miejsca zamieszkania.
- Chyba takiej jeszcze nie widziałem, a przed "nie opuszczając" przecinek, albo "bo nie opuszczam miejsca zamieszkania".
Co znaczy słowo niedysiejszych? Jeśli to neologizm, to dlaczego taki?

Ciekawie, ale do lekkiej korekty.

Awatar użytkownika
eka

Natarczywe duchy

#3 Post autor: eka » 29 kwie 2021, 18:18

Jeżeli chodzi o kurę z zielonymi nogami, Tab, to wydaje mi się, że to zabieg językowy rozszerzający opis jajka w lodówce, tzw. zgniłe jajo, ma zielonkawy kolorek, ale oczywiście mogłam w dywagacji pobłądzić.

Ciekawe powiązanie duchów, chudzin, ubożąt z krajobrazem pokoju. A może to natarczywe duchy dawnego dobrostanu.
Niegdysiejsze znika, niegdysiejsze śniegi również...
Dobre pisanie!

Awatar użytkownika
tabakiera
Natarczywe duchy

#4 Post autor: tabakiera » 29 kwie 2021, 20:49

eka pisze:
29 kwie 2021, 18:18
Jeżeli chodzi o kurę z zielonymi nogami, Tab, to wydaje mi się, że to zabieg językowy rozszerzający opis jajka w lodówce, tzw. zgniłe jajo, ma zielonkawy kolorek, ale oczywiście mogłam w dywagacji pobłądzić.
Ok, ale wtedy "takiego jeszcze nie widziałem", ewentualnie "takich", na pewno nie "takie".

Awatar użytkownika
eka

Natarczywe duchy

#5 Post autor: eka » 29 kwie 2021, 22:06

tabakiera pisze:
29 kwie 2021, 20:49
eka pisze:
29 kwie 2021, 18:18
Ok, ale wtedy "takiego jeszcze nie widziałem", ewentualnie "takich", na pewno nie "takie".
Fakt, taka deklinacja może zmylić.
: ) takie, wcześniej niewidziane, świadczy o tym, że niewiele wiem o świecie...

Awatar użytkownika
tabakiera
Natarczywe duchy

#6 Post autor: tabakiera » 30 kwie 2021, 11:06

W moim odbiorze jest to babol, ale już milczę.

Awatar użytkownika
mirek13

Natarczywe duchy

#7 Post autor: mirek13 » 30 kwie 2021, 14:17

Mam wrażenie, że sztuka zapisu nie nadążała za wyobraźnią.
Za wyobraźnię, nawiązania i ekwilibrystykę znaczeniową, plus.
Co do zapisu mam te same wątpliwości co Tab.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Natarczywe duchy

#8 Post autor: lczerwosz » 30 kwie 2021, 20:56

Przecież brakuje tylko j. "Jedno jajko od kury z zielonymi nogami. Takiej (kury) jeszcze nie widziałem"
Co mi się podoba w sztelakowym pisaniu, to "pomięszanie" światów, różnych jaźni. Na przykład:
Marcin Sztelak pisze:
28 kwie 2021, 15:36
Pod drzwiami wciąż się pęta Biała Dama
Czy to ktoś z krwi i kości, choć tej pierwszej ma raczej mało, czy symbol. Pozostaje interpretacja, że jest zima i śnieg, a zima strasznie jęczy i zawodzi. Pisana z dużych liter wskazuje na bardzo ważną B.D. a nie jakąś białą damulkę. To nie wszystko jedno, bo ona trunkowa mocno jest. I to może być przyczyną kłopotów z aprowizacją, zalewaniem ścian i brakiem porządku podstawowego i społecznego. Biała damka, nawet na przychodne, poradziła by i na to. Choroba ortograficzna może być tu wtórna w stosunku do alkoholowej.
Wzburzyły się też Panie słowami na reszcie, może one są głodne, gdy czytają, że o resztkach picki pomyślały.
A mnie trochę mnie zmyla, że zdania kontynuują się od nowego wiersza, jakby to miał być nowy akapit w środku zdania. Ale licencja prozy poetyckiej tego nie zabrania

Awatar użytkownika
tabakiera
Natarczywe duchy

#9 Post autor: tabakiera » 02 maja 2021, 15:55

lczerwosz pisze:
30 kwie 2021, 20:56
Przecież brakuje tylko j. "Jedno jajko od kury z zielonymi nogami. Takiej (kury) jeszcze nie widziałem"
- no przecież o tym napisałam w pierwszym komentarzu.
:cha:

Marcin Sztelak

Natarczywe duchy

#10 Post autor: Marcin Sztelak » 03 maja 2021, 17:31

Chodzi o gatunek kury - kura zielonnóżka, której faktycznie nie widziałem, więc takiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROZA POETYCKA”