• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Będzie dobrze

Wszystko, co wydaje się za krótkie...
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gorgiasz

Będzie dobrze

#1 Post autor: Gorgiasz » 06 cze 2018, 19:23

Numer 191720180 czknął, beknął, wydał potomka (który, wiedziony instynktem, pospiesznie umknął na dziesięciu krzywych nóżkach) i poczochrał między rogami.
- Co za wstrętna cywilizacja – rozpoczął z zauważalnym obrzydzeniem. - Widzieliście, jak oni się rozmnażają? Dewiacja i ohyda! Potrzeba dwóch egzemplarzy, aby zrobić trzeciego. Kto to widział? I na dokładkę muszą się różnić... zaraz... jak to się nazywa...
- Peć, towarzyszu dowódco – podsunął drugi pilot.
- A, tak. Degeneraci. Przeklęta ewolucja, a może projektant niekompetentny. Trzeba będzie pomóc. Nie sądzicie?
- Oczywiście – przytaknęła chórkiem załoga statku.
- I jak oni wyglądają? Tylko cztery kończyny, jedna głowa, mały brzuch, a i to ukryty, okropność, no ale tym zajmiemy się w drugim etapie.
- W drugim etapie – powtórzył chórek.
- Są ważniejsze sprawy. Wyobraźcie sobie, że potrafią samodzielnie myśleć. Nie wszyscy na szczęście, ale są i tacy.
To było nazbyt nieoczekiwane. Wstrząśnięty chórek milczał.
- Taaak. Zostało to udowodnione, niestety. A wiecie, czym się czasem zajmują? - kontynuował Pierwszy, rad z uzyskanego poparcia (jakby kiedykolwiek było inaczej). - Mam tu terminologię, czekajcie, trochę niejasna... muzyka, malarstwo, literatura, poezja. Ktoś wie, co to to ostatnie?
Nikt się nie odezwał.
- Nieważne. Zniszczymy na końcu. Zaczniemy według wskazań komputra. Podał, że muzyka ma największą siłę oddziaływania, operuje w sferze emocji i uczuć. Zdaje się się, że e-moc-ja, to wirtualna moc, czyli siła własna. Zaimek „ja” wskazuje na mojość. Później wyjaśnimy dokładniej, o co chodzi. Od czasu do czasu robią też jakieś spędy, tych, no, gdzie to było... o, mam, widzów i słuchaczów, czy jakoś tak, grają, śpiewają, wyją, podskakują, chyba rytualnie, ale transmisja leci na całą planetę. Prawie na całą, hm.
- Znają fale radiowe? - Trzeci, czyli 191720182, wyraził zdziwienie.
- Nawet telewizyjne. Odpowiedniki komputrów też mają.
- Niedobrze – jęknął chórek.
- Damy radę. - Dowódca nigdy nie mógł popadać w wątpliwości i nie wiedzieć jak postępować. Przecież był Dowódcą. Czyli wszechwiedzącym i nieomylnym. - Ucharakteryzujemy paru naszych albo przekupimy jakichś autochtonów.
- Czym?
- Głupotą. Oni ją kochają, tylko nie lubią nazywać po imieniu. Zresztą, nie zorientują się, o co chodzi, pogadamy z ich podświadomościami. Wypróbowany sposób. Zawsze działa. Świadomość bywa bardziej niepokorna.
- Świetny pomysł! - Chórek zareagował z oczekiwanym entuzjazmem.
- Na te ich... e... uro... wi... nieważne, podsuniemy pseudo muzykę z odpowiednim programem podprogowym, nasze komputry opracowały, i załatwimy im zwycięstwo. Popularność niesionych przez nie manipulacji wzrośnie, więcej odbiorców złowimy. Publiczność wybiera.
- A jeśli mimo wszystko nie będą głosować jak trzeba? - zapytał ktoś z załogi.
- To nie wiesz, że nie jest ważne kto głosuje, ale kto liczy głosy? Nawet jeden z nich do tego doszedł.
- Może jeszcze pokazać jak powinien wyglądać osobnik ich gatunku? - rzucił 191720183.
- Jasne. Trzeba połączyć w jedno te ich... jak tam... pcie. Pomalutku, stopniowo, sugestie i przyzwyczajenie zrobią swoje. Jak rozwalimy te idiotyczne, dwubiegunowe układy między jednostkami, jawnie nawiążemy kontakt. Będzie dobrze. – Oblizał się aluzyjnie, poklepując z lubością po trawiennym odwłoku.

Awatar użytkownika
pallas

Będzie dobrze

#2 Post autor: pallas » 06 cze 2018, 19:56

Cześć Gorgi,

Ciekawy tekst. Choć krótki zawiera dużo treści. Mamy dowódce statku i jego towarzyszy, których imiona to numery, co może oznaczać brak indywidualności, po prosu są i tyle. Numery kolejnych osób załogi kojarzą mi się z drugą wojną światową.
Owi przybysze chcą podbić planetę, a ich mieszkańców zniewolić. Dziwą się, że używają technologi. Nie znają też kultury czyli: muzyki, literatury, architektury, malarstwa poezji, itd. Podejrzewam i wnioskuję też z teksu, że nie wierzą w nic, nie mają religii.
Plan podboju jest ciekawy, wcielić się w jednego z obywateli - wygrać wybory i dopiero się ujawnić. A ten dialog jest świetny:
Gorgiasz pisze: Na te ich... e... uro... wi... nieważne, podsuniemy pseudo muzykę z odpowiednim programem podprogowym, nasze komputry opracowały, i załatwimy im zwycięstwo. Popularność niesionych przez nie manipulacji wzrośnie, więcej odbiorców złowimy. Publiczność wybiera.
- A jeśli mimo wszystko nie będą głosować jak trzeba? - zapytał ktoś z załogi.
- To nie wiesz, że nie jest ważne kto głosuje, ale kto liczy głosy? Nawet jeden z nich do tego doszedł.
Kierują się technologią, nie ufają własnym pomysłom, przewidywaniom. Już czują smak zwycięstwa.
Przyjemnie się to czyta, ale czy tekst rzeczywiście jest o obcych? Może to przyszłość naszej cywilizacji.

APS :vino:
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
Nie patrzcie na człowieka, jeno na jego uczynki.
/Władysław Stanisław Reymont - Chłopi/

Awatar użytkownika
Gorgiasz

Będzie dobrze

#3 Post autor: Gorgiasz » 06 cze 2018, 20:55

Dzięki Pallasie.
Nie znają też kultury
Oj, nie znają.
ale czy tekst rzeczywiście jest o obcych?
Niekoniecznie. :jez:
Może to przyszłość naszej cywilizacji.
A nie teraźniejszość przypadkiem? :smoker:

Awatar użytkownika
eka

Będzie dobrze

#4 Post autor: eka » 06 cze 2018, 21:44

Szczerze przyznam, że jedynie powyższy autokomentarz nakierował na odczyt polityczno-obyczajowy. I dzięki takiej perspektywie futurystyczne opko staje się bogatsze w znaczenia, fakt.
Miałam wielką nadzieję, że numerowane pajączki zaczną od poezji jako pola manipulacji:), ale co im po niej, kto tam dziś liryką się emocjonuje.
BTW, uważam że wykorzystanie naszej ludzkiej podświadomości do wytrzebienia indywidualizmu to... najtrudniejsza z możliwości. Szczególnie z tą pełcią będą miały problem:)
Śmiałam się, czytając.
Czyli... gdyby tak założyć, że to co opisujesz jest prawdą, pajączki nie mają żadnych szans:)
Pochwała głupoty? W jakimś sensie... tak.

Awatar użytkownika
Gorgiasz

Będzie dobrze

#5 Post autor: Gorgiasz » 07 cze 2018, 10:26

Szczerze przyznam, że jedynie powyższy autokomentarz nakierował na odczyt polityczno-obyczajowy.
No to należą mi się bęcki za niejasne przedstawienie tematu.
uważam że wykorzystanie naszej ludzkiej podświadomości do wytrzebienia indywidualizmu to... najtrudniejsza z możliwości.
Przeciwnie; względnie łatwe i bardzo efektywne. Od dawna jest wykorzystywane przede wszystkim przez rządzących i decydentów czy przez reklamy handlowe (które wręcz się na tym opierają).
Czyli... gdyby tak założyć, że to co opisujesz jest prawdą, pajączki nie mają żadnych szans:)
Jest prawdą. Niestety. A obcy mają olbrzymie szanse.

Awatar użytkownika
pallas

Będzie dobrze

#6 Post autor: pallas » 07 cze 2018, 18:43

Gorgiasz pisze:
06 cze 2018, 20:55
Może to przyszłość naszej cywilizacji.
A nie teraźniejszość przypadkiem?
A czy dziś możesz nazwać teraźniejszością? Przecież zarówno jest przeszłością, jak i przyszłością, więc jak najbardziej o dzisiejszych czasach i ludziach. Ale czy na pewno wszyscy tacy są.
Przecież nie znamy wszystkich ludzi, a mały fragment rzeczywistości, który został uogólniony - staje się błędny.
Gorgiasz pisze:
07 cze 2018, 10:26
Szczerze przyznam, że jedynie powyższy autokomentarz nakierował na odczyt polityczno-obyczajowy.
No to należą mi się bęcki za niejasne przedstawienie tematu.
Ja wyłapałem ten wątek, Gorgi, więc źle nie jest.

APS
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
Nie patrzcie na człowieka, jeno na jego uczynki.
/Władysław Stanisław Reymont - Chłopi/

Awatar użytkownika
eka

Będzie dobrze

#7 Post autor: eka » 07 cze 2018, 21:33

Nie będzie dobrze:)
Podświadomością nie można sterować, można wykorzystywać, ale mamy:
- głęboko zakorzenioną niechęć do robactwa, do pająków.
- instynkty, w tym najsilniejszy - prokreację płciową.
- niezwykle mocne, podświadome ego. Nawet u rodzeństwa syjamskiego są dwa.
I te nasze ludzkie fundamenty chcesz czynić pomocnymi w przemianie gatunkowej, w to numerowane coś?:)
Bardzo interesujące. Będzie ciąg dalszy?

Awatar użytkownika
Gorgiasz

Będzie dobrze

#8 Post autor: Gorgiasz » 08 cze 2018, 13:36

Podświadomością nie można sterować, można wykorzystywać
Właśnie to miałem na myśli.
- instynkty, w tym najsilniejszy - prokreację płciową.
- niezwykle mocne, podświadome ego. Nawet u rodzeństwa syjamskiego są dwa.
Wydaje mi się, że nie o to tutaj chodzi, ale to tylko moje subiektywne podejście.
I te nasze ludzkie fundamenty chcesz czynić pomocnymi w przemianie gatunkowej, w to numerowane coś?:)
Nie ja.
Ja tylko próbuje pokazać (być może nieudolnie), co się wokół nas (i z nami) dzieje.
Będzie ciąg dalszy?
Jako fabularna ciągłość - na pewno nie. Może wykorzystam dekoracje (tło) do ukazania innych patologii.

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz
Będzie dobrze

#9 Post autor: Alicja Jonasz » 10 cze 2018, 16:52

Jak wyglądamy w oczach kosmitów, obcych? Oto odpowiedź! Podoba mi się :) Pozdrawiam, Gorgiasz :)
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
Gorgiasz

Będzie dobrze

#10 Post autor: Gorgiasz » 10 cze 2018, 18:49

Dzięki Alicjo. Tylko - niekoniecznie chodziło o kosmitów. :jez:

ODPOWIEDZ