*
Już wrzesień i chce się iść przed siebie przez zrudziałe trawy z rozwichrzonym niebem nad głową. Iść, póki słońce migocze po liściach i ciekawie zagląda nam w oczy, że aż trzeba je osłaniać dłonią…
*
Kim ja jestem? Skąd ja jestem? Gdzie ja jestem? Po co tu jestem? Dokąd tu będę? – rozważała Felicja - Ok – nie wiem; ale gram dalej, dokąd będę mogła.
W słynnym przewodniku „Autostopem przez Galaktykę” Daglasa Adamsa ( Czytaliście? Nie! To co wy u diabła czytacie?! ) odpowiedzią na te wszystkie pytania jest : 42. Oczywiście optowałabym raczej za 44, bo jestem polską myszą, ale w końcu nie o to w tym chodzi. Chodzi natomiast o to, że to 42 (44 też niestety nie ) nie pasuje nijak do postawionych wyżej zapytań. Co więc zrobić skoro superkomputer Głęboka Myśl po siedmiu i pół milionie lat przemyśleń dał na nie właśnie taką, a nie inną replikę? Otóż bohaterskie myszy ( Tak właśnie- myszy! ) w sytuacji hiperkryzysowej dla filozofii zorientowały się w czym rzecz i dostosowały odpowiedź do właściwego pytania, które powinno było się zadać. Brzmi ono: „ Ile bezdroży musi przejść każdy z nas?” Zadały je więc i wszystko stało się oczywiste. Odpowiedź superkomputera jest teraz jak najbardziej sensowna i nie bulwersuje. Naturalnie, że to :42!
Co do myszy to, autor twierdzi, że: „ stworzenia, które były znane na Ziemi jako białe myszy ( No to co, że białe? Też przecież rodzina! ), są niezupełnie tym, na co wyglądają. Jest to jedynie projekcja niewypowiedzianie hiperinteligentnych , panwymiarowych istot w naszą czasoprzestrzeń. Wygłupy z serem i piskiem to kamuflaż.” No i tego się trzymajmy, nim podważymy samą odpowiedź; co właśnie zamierzam uczynić.
*
- Czy ja już mówiłam – zastanawiała się Felicja - że oświecenie polega na zaciemnieniu? - Jeśli nie, to powtarzam, że tak właśnie jest. Oświecenie zaciemnia, pozbawiając rzeczywistość poezji. Tylko fakty się wtedy liczą i niby to słuszne, rzecz jednak w tym, że absolutnie niepodważalnych faktów w rzeczywistości jest znacznie mniej niż się wydaje studentom i jeśli ze świata nauki wyeliminuje się baśniowość, to w zasadzie rzeczywistość wypina się wtedy na wszystkich dociekliwych niczym innym, jak tylko swoim gołym zerem.
*
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
FELICJA 2, czyli - sens odnaleziony /1 /
- Ryszard Sziler
- eka
Coś w tym jest...Ryszard Sziler pisze: ↑06 wrz 2021, 06:05- Czy ja już mówiłam – zastanawiała się Felicja - że oświecenie polega na zaciemnieniu? - Jeśli nie, to powtarzam, że tak właśnie jest. Oświecenie zaciemnia, pozbawiając rzeczywistość poezji. Tylko fakty się wtedy liczą i niby to słuszne, rzecz jednak w tym, że absolutnie niepodważalnych faktów w rzeczywistości jest znacznie mniej niż się wydaje studentom i jeśli ze świata nauki wyeliminuje się baśniowość, to w zasadzie rzeczywistość wypina się wtedy na wszystkich dociekliwych niczym innym, jak tylko swoim gołym zerem.
*

- Ryszard Sziler
Mysz jest