• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Doskonałość(prawie)

Aforyzmy i złote myśli Waszego autorstwa
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Toyer
Doskonałość(prawie)

#1 Post autor: Toyer » 28 paź 2023, 15:34

Jeśli potrafisz zmienić każdy swój nawyk w każdej chwili, stajesz się prawie doskonały.

Awatar użytkownika
eka

Doskonałość(prawie)

#2 Post autor: eka » 29 paź 2023, 08:37

Ale... :) są dobre i złe nawyki. Po co zmieniać się z aktywnego wolontariusza w nieczułego egoistę. Albo z pożeracza książek w niemal analfabetę?

Awatar użytkownika
Toyer
Doskonałość(prawie)

#3 Post autor: Toyer » 30 paź 2023, 06:12

Z moich obserwacji wynika że nawyki rozłożone są mniej więcej po równo - ludzie mają mniej więcej tyle samo dobrych nawyków co złych - tylko że tak powiem są to nawyki różnego kalibru - aktywny wolontariusz może być też niemal analfabetą - pożeracz książek nieczułym egoistą - powiem szczerze że mnie udaje się rezygnować powoli ze złych nawyków - ale to też jest pojęcie względne - dla każdego co innego może być dobrym a co innego złym nawykiem - obecnie chyba mój najgorszy nawyk - to palenie papierosów - ale to jest też już kategoria nałogu - w mojej myśli chodzi o zmianę nawyku na potrzebę chwili - nie chodzi mi też o stałą zmianę - zauważyłem też że ludzie mają takie nawyki które wynikają z ich charakteru - i choćby nie wiem jak się starali - nie potrafią ich zmienić - a zmieniać je trzeba na potrzeby sytuacji(w dowolnej chwili) - ale już na przykład kiedy sytuacja tego nie wymaga - wrócić do nich - mam nadzieję że teraz zrozumiałaś lepiej :) :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „AUREA DICTA”