• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Zaproszenie

Utwory rekomendowane do przeczytania, bądź obejrzenia w każdym miesiącu
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#1 Post autor: Lucile » 18 lut 2025, 22:26

Z przyjemnością informuję, a przede wszystkim serdecznie zapraszam na spotkanie autorskie i promocję mojej najnowszej książki „Wyznania muzealniczki. Historie – wspomnienia – impresje”.
Wydarzenie, organizowane przez Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius, na które zapraszają Jego Magnificencja rektor UJ, prof. dr hab. Piotr Jedynak i dyrektor Muzeum UJ, prof. dr hab. Krzysztof Stopka, odbędzie się w historycznej Sali Librarii (kolebki Biblioteki Jagiellońskiej)
4 marca 2025 r. o godz. 16:00.
Gdyby kogoś z Państwa pomyślne wiatry sprowadziły w tym czasie do Krakowa, powitam serdecznie w murach najstarszego gmachu Uniwersytetu Jagiellońskiego znajdującego się w centrum miasta przy ul. Jagiellońskiej 15.

Lucyna Bełtowska (Lucile)
lucy_zaproszenie_media (4).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#2 Post autor: eka » 22 lut 2025, 13:20

Świetna informacja :)
Gratulacje, Lucynko!
:rosa: :rosa: :rosa:

Bardzo bym chciała przyjechać, więc może tym razem: do zobaczenia : )

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#3 Post autor: Lucile » 22 lut 2025, 22:32

eka pisze:
22 lut 2025, 13:20

Bardzo bym chciała przyjechać, więc może tym razem: do zobaczenia : )
Serdeczne zapraszam, a i przedwiosenny Kraków ma swoje uroki (chociaż drzewa na Plantach nadal bez zielonych sukienek)
:rosa:

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#4 Post autor: Lucile » 23 lut 2025, 12:27

LB Wyznania muzealniczki.jpg
„Wyznania muzealniczki. Historie – wspomnienia – impresje” to książka, która powstała z potrzeby serca i chęci złożenia hołdu Twórcy Muzeum UJ prof. Karolowi Estreicherowi młodszemu, a także Jego Kontynuatorom, następcom na stanowisku dyrektora Collegium Maius: prof. Stanisławowi Waltosiowi i prof. Krzysztofowi Stopce oraz Wszystkim - na przestrzeni wielu lat - Opiekunom tego niezwykłego miejsca na kulturalnej i naukowej mapie Krakowa. Rok 2024 obfitował w rocznice związane z prof. Karolem Estreicherem i Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego: 40. rocznica śmierci Profesora, 60. udostępnienia Muzeum UJ dla zwiedzających, 660. ustanowienia Krakowskiej Wszechnicy (12 maja 1364 r.), a także moja osobista. Do pracy w Collegium Maius przyjął mnie (kiedy byłam jeszcze studentką) prof. Estreicher w 1974 r. Tak się szczęśliwie i wyjątkowo złożyło, że jestem jedyną osobą, która miała zaszczyt współpracować ze wszystkimi – wyżej wymienionymi − dotychczasowymi dyrektorami Muzeum UJ Collegium Maius.

Muzeum UJ nie zapomniało o swoim Twórcy; cały ubiegły rok pełen był ważnych wydarzeń związanych z tymi jubileuszami. I ja także zapragnęłam dołożyć swoją skromną cegiełkę.

Lucyna Bełtowska

Ps. Spotkanie odbędzie się dokładnie w 119 rocznicę urodzin prof. dr. hab. Karola Estreichera młodszego (4 marca 1906- 29 kwietnia 1984)

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#5 Post autor: eka » 23 lut 2025, 15:44

Cenne informacje, dzięki, Lu.
Wiesz, zazdroszczę Ci miejsca pracy, jak i napisanej książki.
Brawa raz jeszcze!

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#6 Post autor: Lucile » 25 lut 2025, 13:53

Ewo, idzie wiosna, Kraków skapany słońcem jest piękny, a w podziemiach Muzeum UJ Collegium Maius w kawiarni "U Pęcherza" (nie pamiętam, bym tu na portalu wyjaśniała etymologię tej dziwnej, niebanalnej jak na kawiarnię, nazwy) serwują pyszną kawę.

Zapraszam :kofe:

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#7 Post autor: eka » 25 lut 2025, 15:28

:) Kuszenie Ewy.

Obiecuję, na pewno Kraków odwiedzę, uwielbiam to miasto od zawsze, od pierwszego pobytu.

:kofe: :rosa:

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#8 Post autor: eka » 04 mar 2025, 14:02

Droga! Będzie wspaniale! Jestem tego pewna!

_______
Nie udało się wyrwać do królewskiego miasta : (
Mam nadzieję, że wrażeniami podzielisz się z nami.
Dobre myśli wysyłam.

Awatar użytkownika
Lucile
Zaproszenie

#9 Post autor: Lucile » 06 mar 2025, 23:54

Rzeczywiście, promocja książki i spotkanie w jednej z najważniejszych i najpiękniejszych Sal Uniwersytetu Jagiellońskiego, Librarii, było dla mnie niezwykłym przeżyciem. Moja Alma Mater perfekcyjnie przygotowała to wydarzenie, pełne zaskakujących i wzruszających niespodzianek - w tym koncert dla mnie, a nawet film przypominający różne momenty mojej kustoszowskiej i kuratorskiej muzealnej roboty (wizyty znakomitych gości, przy których asystowałam, prace nad wystawami muzealnymi, wernisaże itp.).
Było, i jest to dla mnie najlepszą i najwyższą zapłatą za kilkadziesiąt lat muzealnej służby.
Po spotkaniu w Librarii - z aktywną interakcją ze strony licznie przybyłych Gości - Muzeum UJ przygotowało także przysłowiową lampkę wina i małe co nieco w mieszczącej się w podziemiach Collegium Maius kawiarni "U Pęcherza" w najstarszej gotyckiej "Sali u Kazimierza" (oczywiście, nazwanej tak na cześć fundatora Akademii Krakowskiej króla Kazimierza Wielkiego. Data promocji nie była przypadkowa: 4 marca; imieniny założyciela najstarszej polskiej wyższej uczelni; imieniny moich śp. Rodziców, a także 119 rocznica urodzin mojego Mentora Profesora Karola Estreichera młodszego).
Fotorelacja z wydarzenia jest na moim FB.
Tu zamieszczam tylko:
1. zdjęcie stoiska z moimi książkami w westybulu Librarii, co - nie ukrywam - napawa mnie prawdziwą dumą, przecież to właśnie ta sala, ten gmach, wzniesiony początkiem XVI w., jest kolebką księgozbioru Biblioteki Jagiellońskiej.
2. tytuł wspomnianego filmu wyświetlanego na wielkim ekranie.
Zobaczyć w tym miejscu swoje książki... to jest niezwykłe przeżycie.

To może tyle chwalipięctwa.
Ewo, dziękuję i serdecznie pozdrawiam :rosa: :kofe:
Moje książki w Librarii Muzeum UJ Collegium Maius.jpg
481809175_10223060154931772_5822087075382468519_n.jpg

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Zaproszenie

#10 Post autor: eka » 08 mar 2025, 11:44

:) Ojejku, chciałabym tak czuć się, Lu. Spełnienie przez docenienie rzadka sytuacja, przynajmniej w moim przypadku.
Poczucie bycia częścią, ważną częścią tej przebogatej, kulturowej kolebki... musi być mega satysfakcjonujące.
Gratulacje, Lucynko!

:rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

Dzięki za podzielenie się tym wspaniałym czasem.

:kofe: :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARTO PRZECZYTAĆ”