• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
     
  • Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"



    JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
     

Ańtop - smacznie i po polsku

Lapsusy, idiomy i inne ciekawostki, jakie kryje w sobie nasza mowa ojczysta
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skaranie boskie
Admin
Posty: 14823
Rejestracja: 29 paź 2011, 00:50

Ańtop - smacznie i po polsku

#1 Post autor: skaranie boskie » 05 maja 2018, 17:01

Nawet po Wielko Polsku :)
Ańtopf to poznańska nazwa, wywodząca się z języka niemieckiego (Eintopf) naszej, polskiej zupy, o której tak pięknie pisał Brzechwa w wierszu "Na straganie" słowami:

...po co wasze swary głupie?
Wnet i tak skończymy w zupie!


Podobnych ciekawostek językowych można na pęczki znaleźć w naszym ukochanym języku, szczególnie zaś w jego regionalnych odmianach. Wkrótce napiszę o innym germaniźmie.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.


_____________________________________________________________________________

E-mail
skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
411
Posty: 1779
Rejestracja: 31 paź 2011, 08:56

Ańtop - smacznie i po polsku

#2 Post autor: 411 » 30 maja 2018, 18:52

Jakiej zupy? "Naszej, polskiej"? Eintopf to rodzaj potrawy, nie zupy. Wprawdzie przypomina nieco konsystencja gesta, zawiesista zupe, ale nia nie jest. To danie jednogarnkowe - przekladajac jeden do jednego. Blizej Eintopfowi do polskiego bigosu, lub tzw fasolki po bretonsku.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Admin
Posty: 14823
Rejestracja: 29 paź 2011, 00:50

Ańtop - smacznie i po polsku

#3 Post autor: skaranie boskie » 30 maja 2018, 22:20

Zgadza się, Józefino.
Jednak ja nie o Eintopfie, a o wielkopolskim ańtopie. To drugie zdecydowanie jest zupą. Gęstą zupą jarzynową. Od bigosu różni się składem i jednak trochę gęstością.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.


_____________________________________________________________________________

E-mail
skaranieboskie@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „JĘZYKOZNAWSTWO”