• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Portret Moskwy...

Książki warte polecenia, te do których che się wracać
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Portret Moskwy...

#1 Post autor: Lucile » 23 wrz 2020, 09:57

Fr. Jaxa Makulski, 1790 r.jpg
Wpadła mi w ręce niezwykle ciekawa książeczka, a właściwie broszura, napisana przez Franciszka Jaxę Makulskiego (1740 – 1795), publicystę, poetę, pisarza i tłumacza z czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Okoliczności jego śmierci nie są znane; Makulski zgłosił się do Powstania Kościuszkowskiego, jako oficer kawalerii… i dalszych jego losach historia i biografowie milczą.

„Portret Moskwy…” to wyjątkowa broszura (miała tylko jedno wydanie - w 1790 r. Ciekawe, czy oprócz tego egzemplarza w Zbiorach Starodruków Biblioteki Jagiellońskiej, jeszcze gdzieś się zachował inny egzemplarz – niestety nie wiem, jaki był nakład) ma charakter polityczno - pamfletowy, ale przecież tego typu literatura ma swoje prawa; doraźnej użyteczności i korzyści. Nie jest to rozprawa ściśle historyczna, ale autor znakomicie przybliża nam atmosferę i nastroje panujące w tamtym burzliwym i w konsekwencji tragicznym okresie naszej historii. Mówi o istocie i działalności państwa, któremu los wyznaczył takiego, a nie innego wschodniego sąsiada. Słowa pisane ponad 230 lat temu, pobrzmiewają aktualnie – Makulski pisze; "że ustrój w Rosji może się zmienić, ale „duch państwowości” i jego etyczne przesłanki zawsze pozostaną takie same".

Niezwykle ciekawa i pouczająca lektura, nieco utrudniona odczytywaniem ówczesnej ortografii i grafiki np. (kształtu liter).
Jeżeli kogoś zainteresuje jej treść, odsyłam do zaprzyjaźnionego portalu – Ego i ja – gdzie zamieszczę kilka fragmentów z tej książki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Admin

Portret Moskwy...

#2 Post autor: skaranie boskie » 24 wrz 2020, 21:20

Gdyby ktoś miał problem ze znalezieniem, podpowiadam, gdzie szukać...
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „KSIĄŻKI”