• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Pan Myśliński a prawo i sprawiedliwość

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mirek13

#11 Post autor: mirek13 » 06 paź 2021, 15:53

Problem w tym, że każdy, realny program po tym tsunami to maksymalne oszczędzanie, cięcia transferów socjalnych itd.
I kto wybierze taki program? Podkarpacie?
A że opozycję mamy fatalną, to inna sprawa.

Wszebor

#12 Post autor: Wszebor » 06 paź 2021, 19:42

Krokus pisze:
03 paź 2021, 14:45
trochę godności narodowej zda nam się. jednak lata rozbiorów i przed rozbiorów trwają w mentalności wielu tu współczesnych.
. Ja tak samo podsumował bym ten wiersz i zgadzam się z Grogiem, że nie mamy czego się wstydzić jako Polacy. Kompleksy jakieś mogą tylko wynikać z niedostatecznej wiedzy historycznej.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
eka

#13 Post autor: eka » 06 paź 2021, 22:18

zimny grog pisze:
06 paź 2021, 12:48
mirek13 pisze:
06 paź 2021, 12:05
Nie chciałbym być w skórze tych, co przyjdą po nich.
w tym sęk, że zanosi się na trzecią kadencję tych teraz rządzących. same wyzwiska i krzyki jakie to jełopy ich wybierają nie dadzą zwycięstwa w nadchodzących wyborach.
trza konkretny do tego realny program położyć na stół. wielu ma dość pląsów obecnej władzy, ale na taką opozycję z taką ofertą w życiu nie zagłosuje. a konfederacja chyłkiem, boczkiem do salsesonu ma coraz bliżej.
I to jest temat na długą dyskusję.

Krokus

#14 Post autor: Krokus » 06 paź 2021, 23:07

Wszebor pisze:
06 paź 2021, 19:42
Krokus pisze:
03 paź 2021, 14:45
trochę godności narodowej zda nam się. jednak lata rozbiorów i przed rozbiorów trwają w mentalności wielu tu współczesnych.
. Ja tak samo podsumował bym ten wiersz i zgadzam się z Grogiem, że nie mamy czego się wstydzić jako Polacy. Kompleksy jakieś mogą tylko wynikać z niedostatecznej wiedzy historycznej.
Pozdrawiam :)
Tak, teraz wreszcie potrafimy skutecznie odeprzeć atak, nie to co w 39 - tym.

zimny grog

#15 Post autor: zimny grog » 07 paź 2021, 08:23

Krokus pisze:
06 paź 2021, 23:07
jeżeli już sięgasz pamięcią do tamtych wydarzeń to warto też pamiętać dwie daty, a właściwie trzy. 23 sierpnia, 3 września i 17 września 1939. niezacietrzewionemu mówią wiele a nawet wszystko.

no i historia lubi, co tam lubi, seryjnie lubi się powtarzać. myśmy wielokrotnie bardziej za waszą niźli naszą nadstawiali karku, za to za nasza zostawaliśmy zdani na siebie.

Krokus

#16 Post autor: Krokus » 07 paź 2021, 11:29

zimny grog pisze:
07 paź 2021, 08:23
Krokus pisze:
06 paź 2021, 23:07
jeżeli już sięgasz pamięcią do tamtych wydarzeń to warto też pamiętać dwie daty, a właściwie trzy. 23 sierpnia, 3 września i 17 września 1939. niezacietrzewionemu mówią wiele a nawet wszystko.

no i historia lubi, co tam lubi, seryjnie lubi się powtarzać. myśmy wielokrotnie bardziej za waszą niźli naszą nadstawiali karku, za to za nasza zostawaliśmy zdani na siebie.
Nie rozumiem dlaczego o tym piszesz, napisałem ogólnie 39 rok, a Ty przytaczasz tu daty?

zimny grog

#17 Post autor: zimny grog » 07 paź 2021, 12:33

Krokus pisze:
07 paź 2021, 11:29
Nie rozumiem dlaczego o tym piszesz, napisałem ogólnie 39 rok, a Ty przytaczasz tu daty?
jakoś takoś się przyjęło, że odwołanie do 1939 roku ma podkreślić słabość państwa polskiego i jego nieudolność we współistnieniu z sąsiadami. fakt nie było ono potęgą ani militarną, ani gospodarczą. (Chyba to chciałeś zaznaczyć i wyprowadzić analogię do tu i teraz). jednakowoż zaczęło to się zmieniać poprzez projekt COP i jego realizację. światłe zamiary zaczęły się ziszczać, wiele tamtych zakładów pracuje do dzisiaj. co by nie powiedzieć o PRL to nie zniszczył tego, wręcz rozbudował. nie jest to odkrywanie nowej zielandii, tylko tak gwoli przypomnienia.

co do dat wymienionych przeze mnie to każdy średnio historycznie ukształtowany absolwent średniaka skojarzy. ale, 23 08 pakt Ribbentrop- Mołotow, wiadomo po co go podpisano (czwarty rozbiór Polski) 1 09 wiadomo Adolf upewniony rusza na pol św. 3.09. sojusznicy zgodnie z podpisanymi umowami wypowiadają wojnę Niemcom i na tym kończą inwazję na wroga. fakt siedzą w okopach i grzeją wineczko i markietanki. 17 09. wywiązanie się z umowy przez Stalina i hajda na Polszę wielką zadrę na jego ego.

tak dla zrozumienia rozwinąłem.
żeby było jasnym, nie mam sympatii, ani antypatii do ugrupowań działających na scenie politycznej. każda ma swoje plusy i minusy i na miarę możliwości pcha to państwo do przodu, chociaż każdemu zdarzają się też potknięcia

Awatar użytkownika
eka

#18 Post autor: eka » 07 paź 2021, 14:31

Analogia jest, wojna hybrydowa, Putin-Lukaszenka od wschodu. Pedofile, zoofile, terroryści z dalszego wschodu i południa, Biden dogadany z panem z Kremla, więc wycofujący się z Europy na rzecz ASKUS, i nasza władza kochana dążąca do polexitu.

Krokus

#19 Post autor: Krokus » 07 paź 2021, 23:49

zimny grog pisze:
07 paź 2021, 12:33
Krokus pisze:
07 paź 2021, 11:29
jakoś takoś się przyjęło, że odwołanie do 1939 roku ma podkreślić słabość państwa polskiego i jego nieudolność we współistnieniu z sąsiadami. fakt nie było ono potęgą ani militarną, ani gospodarczą. (Chyba to chciałeś zaznaczyć i wyprowadzić analogię do tu i teraz). jednakowoż zaczęło to się zmieniać poprzez projekt COP i jego realizację. światłe zamiary zaczęły się ziszczać, wiele tamtych zakładów pracuje do dzisiaj. co by nie powiedzieć o PRL to nie zniszczył tego, wręcz rozbudował. nie jest to odkrywanie nowej zielandii, tylko tak gwoli przypomnienia.

co do dat wymienionych przeze mnie to każdy średnio historycznie ukształtowany absolwent średniaka skojarzy. ale, 23 08 pakt Ribbentrop- Mołotow, wiadomo po co go podpisano (czwarty rozbiór Polski) 1 09 wiadomo Adolf upewniony rusza na pol św. 3.09. sojusznicy zgodnie z podpisanymi umowami wypowiadają wojnę Niemcom i na tym kończą inwazję na wroga. fakt siedzą w okopach i grzeją wineczko i markietanki. 17 09. wywiązanie się z umowy przez Stalina i hajda na Polszę wielką zadrę na jego ego.

tak dla zrozumienia rozwinąłem.
żeby było jasnym, nie mam sympatii, ani antypatii do ugrupowań działających na scenie politycznej. każda ma swoje plusy i minusy i na miarę możliwości pcha to państwo do przodu, chociaż każdemu zdarzają się też potknięcia
Rozwinołeś się nie wiem po co i prosiłbym na przyszłość pod moimi tekstami takich rzeczy nie robić, znam historię Polski i nie życzę sobie być przez Ciebie edukowany, zdecydowanie wanienki wolę czytać historyków.

Krokus

#20 Post autor: Krokus » 07 paź 2021, 23:54

eka pisze:
07 paź 2021, 14:31
Analogia jest, wojna hybrydowa, Putin-Lukaszenka od wschodu. Pedofile, zoofile, terroryści z dalszego wschodu i południa, Biden dogadany z panem z Kremla, więc wycofujący się z Europy na rzecz ASKUS, i nasza władza kochana dążąca do polexitu.
Oj Tak, polexit, a potem rewolucja kulturalna, reforma wojska, wróci husaria, a hetmanem będzie Maciarewicz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”