-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Pan Myśliński a prawo i sprawiedliwość
- mirek13
Problem w tym, że każdy, realny program po tym tsunami to maksymalne oszczędzanie, cięcia transferów socjalnych itd.
I kto wybierze taki program? Podkarpacie?
A że opozycję mamy fatalną, to inna sprawa.
I kto wybierze taki program? Podkarpacie?
A że opozycję mamy fatalną, to inna sprawa.
-
. Ja tak samo podsumował bym ten wiersz i zgadzam się z Grogiem, że nie mamy czego się wstydzić jako Polacy. Kompleksy jakieś mogą tylko wynikać z niedostatecznej wiedzy historycznej.
Pozdrawiam

- eka
I to jest temat na długą dyskusję.zimny grog pisze: ↑06 paź 2021, 12:48w tym sęk, że zanosi się na trzecią kadencję tych teraz rządzących. same wyzwiska i krzyki jakie to jełopy ich wybierają nie dadzą zwycięstwa w nadchodzących wyborach.
trza konkretny do tego realny program położyć na stół. wielu ma dość pląsów obecnej władzy, ale na taką opozycję z taką ofertą w życiu nie zagłosuje. a konfederacja chyłkiem, boczkiem do salsesonu ma coraz bliżej.
-
Tak, teraz wreszcie potrafimy skutecznie odeprzeć atak, nie to co w 39 - tym.
-
jeżeli już sięgasz pamięcią do tamtych wydarzeń to warto też pamiętać dwie daty, a właściwie trzy. 23 sierpnia, 3 września i 17 września 1939. niezacietrzewionemu mówią wiele a nawet wszystko.
no i historia lubi, co tam lubi, seryjnie lubi się powtarzać. myśmy wielokrotnie bardziej za waszą niźli naszą nadstawiali karku, za to za nasza zostawaliśmy zdani na siebie.
-
Nie rozumiem dlaczego o tym piszesz, napisałem ogólnie 39 rok, a Ty przytaczasz tu daty?zimny grog pisze: ↑07 paź 2021, 08:23jeżeli już sięgasz pamięcią do tamtych wydarzeń to warto też pamiętać dwie daty, a właściwie trzy. 23 sierpnia, 3 września i 17 września 1939. niezacietrzewionemu mówią wiele a nawet wszystko.
no i historia lubi, co tam lubi, seryjnie lubi się powtarzać. myśmy wielokrotnie bardziej za waszą niźli naszą nadstawiali karku, za to za nasza zostawaliśmy zdani na siebie.
-
jakoś takoś się przyjęło, że odwołanie do 1939 roku ma podkreślić słabość państwa polskiego i jego nieudolność we współistnieniu z sąsiadami. fakt nie było ono potęgą ani militarną, ani gospodarczą. (Chyba to chciałeś zaznaczyć i wyprowadzić analogię do tu i teraz). jednakowoż zaczęło to się zmieniać poprzez projekt COP i jego realizację. światłe zamiary zaczęły się ziszczać, wiele tamtych zakładów pracuje do dzisiaj. co by nie powiedzieć o PRL to nie zniszczył tego, wręcz rozbudował. nie jest to odkrywanie nowej zielandii, tylko tak gwoli przypomnienia.
co do dat wymienionych przeze mnie to każdy średnio historycznie ukształtowany absolwent średniaka skojarzy. ale, 23 08 pakt Ribbentrop- Mołotow, wiadomo po co go podpisano (czwarty rozbiór Polski) 1 09 wiadomo Adolf upewniony rusza na pol św. 3.09. sojusznicy zgodnie z podpisanymi umowami wypowiadają wojnę Niemcom i na tym kończą inwazję na wroga. fakt siedzą w okopach i grzeją wineczko i markietanki. 17 09. wywiązanie się z umowy przez Stalina i hajda na Polszę wielką zadrę na jego ego.
tak dla zrozumienia rozwinąłem.
żeby było jasnym, nie mam sympatii, ani antypatii do ugrupowań działających na scenie politycznej. każda ma swoje plusy i minusy i na miarę możliwości pcha to państwo do przodu, chociaż każdemu zdarzają się też potknięcia
- eka
Analogia jest, wojna hybrydowa, Putin-Lukaszenka od wschodu. Pedofile, zoofile, terroryści z dalszego wschodu i południa, Biden dogadany z panem z Kremla, więc wycofujący się z Europy na rzecz ASKUS, i nasza władza kochana dążąca do polexitu.
-
Rozwinołeś się nie wiem po co i prosiłbym na przyszłość pod moimi tekstami takich rzeczy nie robić, znam historię Polski i nie życzę sobie być przez Ciebie edukowany, zdecydowanie wanienki wolę czytać historyków.zimny grog pisze: ↑07 paź 2021, 12:33jakoś takoś się przyjęło, że odwołanie do 1939 roku ma podkreślić słabość państwa polskiego i jego nieudolność we współistnieniu z sąsiadami. fakt nie było ono potęgą ani militarną, ani gospodarczą. (Chyba to chciałeś zaznaczyć i wyprowadzić analogię do tu i teraz). jednakowoż zaczęło to się zmieniać poprzez projekt COP i jego realizację. światłe zamiary zaczęły się ziszczać, wiele tamtych zakładów pracuje do dzisiaj. co by nie powiedzieć o PRL to nie zniszczył tego, wręcz rozbudował. nie jest to odkrywanie nowej zielandii, tylko tak gwoli przypomnienia.
co do dat wymienionych przeze mnie to każdy średnio historycznie ukształtowany absolwent średniaka skojarzy. ale, 23 08 pakt Ribbentrop- Mołotow, wiadomo po co go podpisano (czwarty rozbiór Polski) 1 09 wiadomo Adolf upewniony rusza na pol św. 3.09. sojusznicy zgodnie z podpisanymi umowami wypowiadają wojnę Niemcom i na tym kończą inwazję na wroga. fakt siedzą w okopach i grzeją wineczko i markietanki. 17 09. wywiązanie się z umowy przez Stalina i hajda na Polszę wielką zadrę na jego ego.
tak dla zrozumienia rozwinąłem.
żeby było jasnym, nie mam sympatii, ani antypatii do ugrupowań działających na scenie politycznej. każda ma swoje plusy i minusy i na miarę możliwości pcha to państwo do przodu, chociaż każdemu zdarzają się też potknięcia
-
Oj Tak, polexit, a potem rewolucja kulturalna, reforma wojska, wróci husaria, a hetmanem będzie Maciarewicz.