• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Kąkole na kamieniu

Reprodukcje Waszych obrazów i rysunków
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Kąkole na kamieniu

#1 Post autor: Lucile » 26 lip 2022, 15:09

kąkole na kamieniu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
lczerwosz

Kąkole na kamieniu

#2 Post autor: lczerwosz » 27 lip 2022, 11:52

A jaki to kamień? Płaski, duży? Ma fakturę.

Awatar użytkownika
Lucile
Kąkole na kamieniu

#3 Post autor: Lucile » 31 lip 2022, 11:21

To tylko niewielki, płaski kawałek czerwonego granitu z rodzinnego grobowca.

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Liliana

Kąkole na kamieniu

#4 Post autor: Liliana » 02 sie 2022, 18:09

Wszystkie Twoje prace bardzo lubię. Sama jestem antytalent malarski, tylko słowem trochę potrafię. :rosa:

Awatar użytkownika
eka

Kąkole na kamieniu

#5 Post autor: eka » 05 sie 2022, 20:47

Lu, robi wrażenie!
Zawsze wszystkie akty naskalne tak na mnie działają. I nie wiem dlaczego, mimo kilku hipotez.

:kofe:

Awatar użytkownika
Lucile
Kąkole na kamieniu

#6 Post autor: Lucile » 07 sie 2022, 18:18

Jak to wyobraźnia i skojarzenia (czasami całkiem nieoczywiste i nieprzystające) chadzają własnymi, dziwnymi, pokrętnymi ścieżkami.

Przez lata spoglądając na najstarszy przyrząd naukowy w muzealnej kolekcji, jakiego mogą Collegium Maius pozazdrościć duże naukowe muzea - jeden z niewielu tak cennych w Europie - astrolabium arabskie, wykonane w Kordobie w 1054 roku, myślałam o tym, że jakaż to niezwykła, i czy na pewno całkiem przypadkowa zbieżność dat? Dokładnie w tym samym roku nastąpił gwałtowny wybuch gwiazdy, która jako supernowa, znajduje się od Ziemi w odległości ponad sześciu tysięcy lat świetlnych. To rzadkie i spektakularne zjawisko, widoczne w tamtym czasie - przez dwa lata - gołym okiem, nawet w dzień, zaobserwowane było równocześnie przez Arabów, Chińczyków oraz Indian Navajo z Nowego Meksyku w Ameryce Północnej. I to właśnie oni pozostawili materialny ślad tego niezwykłego „spektaklu niebieskiego” piktogram naskalny - przedstawiający księżyc, gwiazdę i dłoń – na nawisie w kanionie Chaco, niedaleko Pueblo Bonito; ruiny niezwykłej, religijnej budowli, wzniesionej przez Indian Anasazi.
Wzmianki o tym spektakularnym wydarzeniu można również znaleźć w średniowiecznych kronikach. To, co po tej gwieździe pozostało, obłok gazów, składający się z wodoru, azotu i tlenu, znane jako mgławica Kraba do dzisiaj intryguje i zachwyca swym kształtem oraz kolorami. W starych kronikach znajduje się opis tego wydarzenia. W nocy z 4 na 5 lipca 1054 r. zaobserwowano wielki wybuch w gwiazdozbiorze Byka, nad pasem Oriona i przez dłuższy czas, nawet w dzień, obserwować można było gwiazdę jaśniejszą od Wenus. A na dodatek data (1054) wiąże się jeszcze z innym, jakże doniosłym w swoich skutkach dla całej Europy wydarzeniem. Rok ten przyjmuje się za symboliczną datę rozłamu kościoła chrześcijańskiego na Wschodni i Zachodni, tak zwaną schizmę wschodnią.

A jak się to ma do moich kąkoli? Otóż - wg mnie – ma. Te urocze polne kwiaty (powszechnie uważane za zbożowe chwasty – nic dziwnego, są silnie toksyczne) właściwie pozostały już tylko wspomnieniem. Czy dzisiaj widać je na polach? Nie. A ja jeszcze z dzieciństwa pamiętam złociste łany z barwnymi czerwono-liliowymi plamkami kwitnących kąkoli. Byłam nimi urzeczona: ich kształtem, barwą i niebezpieczeństwem kryjącym się w ich owocach - nasionach. W słońcu błyszczały, jak małe szkarłatne gwiazdki. Zbierałam całe naręcza i znosiłam do domu, ku niezadowoleniu mamy, która jednak pozwalała mi dekorować nimi rodzinny salon.

Ich wdzięk i urok działa na mnie do dzisiaj. I jakoś kojarzą mi się z gwiazdką z piktogramu w kanionie Chaco, a jednocześnie te polne kwiaty – niesłusznie zapomniane, wytępione, obecnie unikatowe - stały się dla mnie niemalże takim samym (oczywiście w odpowiedniej skali) zjawiskiem, jak piękno mgławicy Kraba.
eka pisze:
05 sie 2022, 20:47
Zawsze wszystkie akty naskalne tak na mnie działają. I nie wiem dlaczego, mimo kilku hipotez.
Na mnie też… chociaż zrozumiem, jeśli ten cały powyższy wywód, zda się komuś - nie przymierzając - grochem z kapustą, a także całkiem nieadekwatnym do narysowanego przeze mnie drobiazgu, to dla mnie jednak ma symboliczne znaczenie.
Liliana pisze:
02 sie 2022, 18:09
Wszystkie Twoje prace bardzo lubię. Sama jestem antytalent malarski, tylko słowem trochę potrafię.
Lilu, pięknie słowem malujesz.

Dziękuję i pozdrawiam
Kanion Chaco, piktogram naskalny. Fot z netu..jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Kąkole na kamieniu

#7 Post autor: eka » 07 sie 2022, 22:04

Lucile pisze:
07 sie 2022, 18:18
To rzadkie i spektakularne zjawisko, widoczne w tamtym czasie - przez dwa lata - gołym okiem, nawet w dzień, zaobserwowane było równocześnie przez Arabów, Chińczyków oraz Indian Navajo z Nowego Meksyku w Ameryce Północnej. I to właśnie oni pozostawili materialny ślad tego niezwykłego „spektaklu niebieskiego” piktogram naskalny - przedstawiający księżyc, gwiazdę i dłoń – na nawisie w kanionie Chaco, niedaleko Pueblo Bonito; ruiny niezwykłej, religijnej budowli, wzniesionej przez Indian Anasazi.
Księżyc, gwiazdę i DŁOŃ.
Dzięki, już wiem.

Awatar użytkownika
Lucile
Kąkole na kamieniu

#8 Post autor: Lucile » 11 sie 2022, 09:37

:ok:

lucile@osme-pietro.pl

szczepantrzeszcz

Kąkole na kamieniu

#9 Post autor: szczepantrzeszcz » 11 sie 2022, 20:10

Splątanie kwiatowe - dowód na korpuskularną naturę piękna zbożowych łanów.

Awatar użytkownika
Liliana

Kąkole na kamieniu

#10 Post autor: Liliana » 12 sie 2022, 21:28

Lucile pisze:
07 sie 2022, 18:18
Lilu, pięknie słowem malujesz.
Dziękuję bardzo, Lucile, staram się, ale to nie to, co obraz. :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „MALARSTWO I RYSUNEK”