Leo bez marudzenia poczytał i upodobał sobie uwolnione jutro.
Dobre jest.
Z uszanowaniem L.G.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
xxx
- Leon Gutner
-
uwolnić jutro
Bardzo ładny i uczuciowy wiersz.
No tak miłość jest bardzo ważna w życiu, a może i najważniejsza.
Z tymi czasami mi trochę nie gra bo czas młody nie powinien gardzić starym,ale to jest drobnostka , wiersz jako całość bardzo mi się podoba.
Pozdrawim
No tak miłość jest bardzo ważna w życiu, a może i najważniejsza.
Z tymi czasami mi trochę nie gra bo czas młody nie powinien gardzić starym,ale to jest drobnostka , wiersz jako całość bardzo mi się podoba.
Pozdrawim

- Lucile
elka, całkiem udana próba wiersza klasycznego.
Zazwyczaj prezentujesz nam wiersze wolne - chętnie przyznaję, że coraz lepsze - ale tradycyjnych skąpisz
Mam pytanie, czy celowo pozbawiłaś wiersz interpunkcji, by nie narzucać interpretacji?
Bardzo przypadła mi do gustu pierwsza zwrotka:
chcę byś się zbudził przeklął ciszę
niech krzyk się wyrwie ukołysze
myśli którym brakuje dzisiaj wiary
a czas wciąż młody gardzi starym
Wprawdzie kołysanie myśli nie jest zbyt odkrywcze, ale w tym kontekście może być.
W trzecim wersie pozbyłabym się "dzisiaj" , wydaje mi się niepotrzebnym dopowiedzeniem, tym bardziej. iż już tytuł (dobry!) wskazuje na "zabawę" z czasem, a i uzyskalibyśmy strofę dziewięciozgłoskową. Nic nie narzucam, to tylko moje odczucie. Nawet powtórzone "się" w pierwszym i drugim wersie mi nie przeszkadza.
Trzecia także we mnie trafia, tylko bez inicjalnego "i"
i wierszem mów najbardziej działa
tyle powiedzieć tobie chciałam
bo kiedy czytam gwiazda spada
nogi znów miękną szybko siadam
Wybacz, tyle by starczyło, by (zaznaczam, moje) czytanie było harmonijne i sprawiało przyjemność zadumania się nad przemijaniem, ale także zatrzymaniem, zamknięciem w tym, co wydaje się ulotne, a przecież jest trwałe - w wierszu. Wyartykułowany, podostaje zatrzymany, jak inkluzja w bursztynie.
Oczywiście, i czwarta druga strofa mają swoje zalety, ale i bez nich wiemy, o co - jak mówią młodzi - "kaman".
Czasami zatrzymanie miłości, jest tak samo bezcelowe i nadaremne, jak czasu. Ot, życie!
Przepraszam za - może zbyt głęboką - ingerencję w Twój wiersz.
Pozdrawiam
Zazwyczaj prezentujesz nam wiersze wolne - chętnie przyznaję, że coraz lepsze - ale tradycyjnych skąpisz

Mam pytanie, czy celowo pozbawiłaś wiersz interpunkcji, by nie narzucać interpretacji?
Bardzo przypadła mi do gustu pierwsza zwrotka:
chcę byś się zbudził przeklął ciszę
niech krzyk się wyrwie ukołysze
myśli którym brakuje dzisiaj wiary
a czas wciąż młody gardzi starym
Wprawdzie kołysanie myśli nie jest zbyt odkrywcze, ale w tym kontekście może być.
W trzecim wersie pozbyłabym się "dzisiaj" , wydaje mi się niepotrzebnym dopowiedzeniem, tym bardziej. iż już tytuł (dobry!) wskazuje na "zabawę" z czasem, a i uzyskalibyśmy strofę dziewięciozgłoskową. Nic nie narzucam, to tylko moje odczucie. Nawet powtórzone "się" w pierwszym i drugim wersie mi nie przeszkadza.
Trzecia także we mnie trafia, tylko bez inicjalnego "i"
i wierszem mów najbardziej działa
tyle powiedzieć tobie chciałam
bo kiedy czytam gwiazda spada
nogi znów miękną szybko siadam
Wybacz, tyle by starczyło, by (zaznaczam, moje) czytanie było harmonijne i sprawiało przyjemność zadumania się nad przemijaniem, ale także zatrzymaniem, zamknięciem w tym, co wydaje się ulotne, a przecież jest trwałe - w wierszu. Wyartykułowany, podostaje zatrzymany, jak inkluzja w bursztynie.
Oczywiście, i czwarta druga strofa mają swoje zalety, ale i bez nich wiemy, o co - jak mówią młodzi - "kaman".
Czasami zatrzymanie miłości, jest tak samo bezcelowe i nadaremne, jak czasu. Ot, życie!
Przepraszam za - może zbyt głęboką - ingerencję w Twój wiersz.
Pozdrawiam
- tabakiera
Za to ten wiersz jest w mojej ocenie słaby.
Górnolotny (patetyczny), pensjonarski, wtórny, teatralny.
Nie chcę się znęcać nad każdą strofą.
Górnolotny (patetyczny), pensjonarski, wtórny, teatralny.
Nie chcę się znęcać nad każdą strofą.