za człowiekiem
cień. Czarna dziura.
Czym jest ta czerń? Uniwersalnym wzorem na tragedię,
emanacją zła bez rozcieńczenia, czy małą czarną
w szafie każdej szanującej się damy?
A może tylko tłem dla błysków, rozbłysków gwiezdnych wachlarzy
kosmicznych idei
jeszcze niepojętych.
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Wlecze się
- Lucile
Wlecze się
Ciekawa miniatura, chociaż ja bym jeszcze poskracał trochę, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- tabakiera
Aj, te kosmiczne idee.
Czyżby były takie próżne, żeby potrzebowały tła z wpisanej w życie tragedii ludzkiej?
Ach, te ludzkie tragedie.
Czy aby nie tworzymy większości z nich sobie sami?
W skromnej małej czarnej świetnie można zabłysnąć tym, czego nie widać w strojnej cekinowej i prawie złotej.
Ciekawy tekst.
Czyżby były takie próżne, żeby potrzebowały tła z wpisanej w życie tragedii ludzkiej?
Ach, te ludzkie tragedie.
Czy aby nie tworzymy większości z nich sobie sami?
W skromnej małej czarnej świetnie można zabłysnąć tym, czego nie widać w strojnej cekinowej i prawie złotej.
Ciekawy tekst.
- Lucile
Doroto, Marcinie, bardzo dziękuję za podzielenie się uwagami pod moim tekstem.
Marcinie,
Doroto,
To… i cienie (wg mnie) klucz do tekstu.
Ale cienie mamy także w sobie, i bywa że nie potrafimy oddzielić ich od tych zewnętrznych; przenikają się, nasuwają na siebie, budząc w nas niepokój i niepewność. Bywa także tak, że uciekamy w inny wymiar, nadzieję czerpiąc z metafizyki.
Pozdrawiam
L
Marcinie,
Może i tak, bo jak się zastanowić, to błysków (albo rozbłysków) można się pozbyć… ale jakoś mi szkoda. Niech więc zostanie w tej formie.
Doroto,
W samo sedno.
To… i cienie (wg mnie) klucz do tekstu.
Ale cienie mamy także w sobie, i bywa że nie potrafimy oddzielić ich od tych zewnętrznych; przenikają się, nasuwają na siebie, budząc w nas niepokój i niepewność. Bywa także tak, że uciekamy w inny wymiar, nadzieję czerpiąc z metafizyki.
Pozdrawiam

L
-
Wlecze się
Ha, no właśnie chodzi o punkt widzenia, bo cień może się wlec za człowiekiem
ale również może go poprzedzać, a także iść z nim ramię w ramię. Z tego rodzą się
chyba rozpatrywane w dalszej treści tekstu opcje, no ale to już zależy od przyjętej optyki.
W gruncie rzeczy najbardziej przemawia do mnie ostatni wariant.
Pozdrowienia
- Lucile
Słusznie, Alku, nasze obserwacje, przemyślenia i wnioski wynikają z punktu widzenia... z jakiego właśnie (aktualnie) spoglądamy na świat oraz jego sprawy.
Dziękuję i pozdrawiam
L