• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Auschwitz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Auschwitz

#11 Post autor: Lucile » 27 sty 2021, 17:59

Zło jest złem i nie licytowałabym, gdzie większe: hitleryzm, stalinizm, a rzeż Ormian, którą do tej pory turecka strona nie chce uznać za ludobójstwo? Zresztą, wystarczy sięgnąć do historii; zostaną nam pełne garście przykładów - jak to się zwykło mówić - nieludzkiego okrucieństwa. Niestety, ludzkiego, jak najbardziej ludzkiego…

Dzisiaj 76 rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz- Birkenau. Takie moje prywatne pragnienie; niechaj nie dzieli, a - z szacunkiem wspominając miliony zniszczonych i zabitych (nie tylko tam) ludzkich istnień - łączy w pracy nad wspólną przyszłością, bowiem miejsce we wszechświecie mamy tylko jedno i (jak na razie) nie zanosi się, byśmy skolonizowali inną „Ziemię”.

Pozdrawiam
L
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

zimny grog

Auschwitz

#12 Post autor: zimny grog » 27 sty 2021, 18:17

Lussi, nie idzie o licytowanie, ludobójstwo jest ludobójstwem bez względu kto się go dopuścił. tylko, że w mówieniu w sferze publicznej o tych potwornościach, proporcje są zachwiane, niestety. oczywiście pomniejszych od tych dwóch na przestrzeni wieków jest legion. więc dobrze by było naświetlać haniebne uczynki wedle wielkości i po równo.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Auschwitz

#13 Post autor: lczerwosz » 27 sty 2021, 18:20

Krokus pisze:
27 sty 2021, 16:45
jak widzę patriotów z przepaskami, ze swastyką, to zaczynam się bać
Nie bój się. Polacy ze swastykami nie latają. Chyba, że do filmu w TVN.

Krokus
Auschwitz

#14 Post autor: Krokus » 27 sty 2021, 18:25

Nie rozumiem co ma z tym wspólnego TVN?

Krokus
Auschwitz

#15 Post autor: Krokus » 27 sty 2021, 18:28

Zimny grog, wstawiłem ten wiersz bo jest rocznica. Nie kwestionuję ani nie umniejszam zbrodni stalinowskich.

Awatar użytkownika
lczerwosz

Auschwitz

#16 Post autor: lczerwosz » 27 sty 2021, 23:17

Krokus pisze:
27 sty 2021, 18:25
Nie rozumiem co ma z tym wspólnego TVN
Wiem, to nie o wierszu. Była taka maskarada zaprojektowana i odegrana tylko po to , aby ją pokazać na ekranie, byśmy zapamiętali, jak Polacy świętują urodziny Hitlera, a to zwykła manipulacja.

Krokus
Auschwitz

#17 Post autor: Krokus » 28 sty 2021, 15:20

To nie była żadna maskarada, to wszystko było prawdą, wiem to bo mieszkam niedaleka Wodzisławia.

Krokus
Auschwitz

#18 Post autor: Krokus » 28 sty 2021, 15:24

Tym którzy w to wątpią proponuję wgłębić się w temat, jest taka organizacja, a może już ją rozwiązano 'Duma i Nowoczesność".

Awatar użytkownika
lczerwosz

Auschwitz

#19 Post autor: lczerwosz » 28 sty 2021, 21:33

Krokus pisze:
28 sty 2021, 15:24
a może już ją rozwiązano "Duma i Nowoczesność"
Tak rozwiązano, ale nie problem, a ową organizację.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/201 ... oczesnosc/
A idiotów nie brakuje i prowokatorów również.
Proponuję nie tworzyć z Portalu literackiego 8 piętro organizacji światopoglądowej. Na ewentualne dyskusje i wzajemne przekonywanie do swoich racji zapraszam na portal "Ego i ja". Prośba wynika z faktu, że dyskusja światopoglądowa niesie silniejsze i mniej skomplikowane emocje niż dyskusje o tekstach, które tu mamy. Co nie oznacza, że ma nie być utworów zaangażowanych, choć grozi im przewaga przesłania nad formę, czego przykładów jest wiele, zwłaszcza w utworach pisanych naprędce na konkretny termin, datę. Tu nie piszę o Twoim tekście, który broni się znakomicie przez próbą takiego zarzutu.
Wiersza zaś trzeba pogratulować
Krokus pisze:
27 sty 2021, 16:45
W swoich wierszach o opowiadaniach staram się zadawać pytania, zmusić czytelnika do myślenia.
I dobrze to wychodzi. :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”