• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

błękitnooki wojownik

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz

błękitnooki wojownik

#11 Post autor: lczerwosz » 06 mar 2021, 19:07

mirek13 pisze:
06 mar 2021, 16:07
...uważam za śmieszny.
Podobnie jak stwierdzenie, że nie można wytykać zła, bo tak buduje się własne ego.
Wygodne, ale głupie.
Myślę, że nie doceniasz człowieka. Nic tak nie boli, jak podeptane ego. Całe życie budujemy gmach, by na jego szczycie umieścić siebie. Nikogo nie oskarżam, ale myślę, że nie tylko ja tak mam. Lubię mieć rację, lubię pouczać, lubię u innych widzieć wady. Wtedy wydaje mi się, że sam jestem lepszy. Piszę o sobie, bo wiem, co czuję, a innych bym tylko posądzał. Ale wydaje mi się, że wytykanie u innych zła dla budowania własnego ego, to podstawa każdej kłótni. Początkowe argumenty są zazwyczaj merytoryczne, osadzone w rzeczywistości, potem przechodzą do szukania słabych, potencjalnie złych cech u rozmówcy, aby je wytknąć, nie dla przekonania do prawdziwości swojej tezy, ale dla osłabienia pewności przeciwnika (wcześniej określanego jako partner w dyskusji), pognębienia go, wprowadzenia w zakłopotanie, czy wstyd. Wtedy może mi przyzna rację.
mirek13 pisze:
dechy, zapałki (podpalić), haczykowaty nos, Jahwe?
A wiesz, że to czystej wody rasistowskie metody określania narodu. Niebieskieoki też może brzmieć jak "czarnuch", czy inne pejoratywne określenie grupy ludzi. Gdy do koloru oczu dobrać podkute buty i karabin, a także przypisać nienawiść. Rozumiem, że w wierszu, aby nie było kawa na ławę, stosujemy zgadywanki, jak w rebusie.
mirek13 pisze:
ale za ten mord KK odpowiada moralnie, bo takich stworzył ludzi.
To niedorzeczne. KK nie stworzył ludzi. Jeżeli to już Bóg. Katolicy wierzą, że tak jest, chyba im wolno, nieprawdaż? Inni wierzą, że pochodzimy od małpy. Moim zdaniem nie ma sprzeczności, ale to już zupełnie inny temat.
mirek13 pisze:
06 mar 2021, 17:45
choć takich wydarzeń jak w Jedwabnem było dużo więcej.
Masz wiarygodne źródła, czy tylko profesor G. i żona byłego ministra. Żydzi sami zatrzymali proces przeszukania spalonej stodoły, powołując się na nieznane dotychczas nikomu zasady.
mirek13 pisze:
06 mar 2021, 17:45
A KK był zawsze liderem w tworzeniu klimatu nienawiści wobec Żydów.
Więc tak wychował i takie zebrał pokłosie wychowania.
Myślę, że oprócz okresów, gdy pojawiała się nienawiść i to całkiem symetryczna, były w historii okresy spokojnego współżycia. Nienawiść często jest inspirowana, jest narzędziem w cynicznej polityce. Kto teraz prowadzi działania i do czego zmierzają.
A dlaczego są w Polsce ludzie, którzy sprzeciwiają się dochodzenia reparacji wojennych od państwa niemieckiego? A Polacy z ofiar mają się przekształcić w sprawców II Wojny światowej.

Awatar użytkownika
mirek13

błękitnooki wojownik

#12 Post autor: mirek13 » 06 mar 2021, 20:07

Uprawiasz erystykę w najgorszym wydaniu,
Takie czepianie się pierdół i metafor jak niebieskooki czyli rasistowski i dywagujesz niepotrzebnie w temacie.
Byle dywagować.
Poglądy o polityce zostaw na dyskusje przy flaszce - kto, kiedy, gdzie i komu ma dawać reperacje, co reperować i co się zepsuło :no:
Mojego zdania o odpowiedzialności za kształt (dobrze - nie stworzenie) człowieka KK nie zmienisz.
Co do moich autorytetów bądź uprzejmy się nie wypowiadać.
Czytam różne rzeczy (w tym prof.G) i wyrabiam sobie własny pogląd.
Z obserwacji moich rodaków też można wysnuć wiele. Np. kto może mieć rację w sporze, wiedząc co sobą reprezentujemy w omawianym temacie.
Patrząc na twoje tu wpisy, pomagają mi te obserwacje bardzo.
A teraz bądź uprzejmy skoncentrować się na wierszu, bo to literacki portal.
Dyskusję o winie (bądź nie), historii, indoktrynacji i kwestię traktowania przez jasnych rycerzy Maryji innych, zostaw sobie na plebanię lub do TVP Info. :jez:

Awatar użytkownika
lczerwosz

błękitnooki wojownik

#13 Post autor: lczerwosz » 06 mar 2021, 20:50

mirek13 pisze:
06 mar 2021, 20:07
kto, kiedy, gdzie i komu ma dawać reperacje, co reperować i co się zepsuło
Czy kpina oznacza, że masz inne zdanie? Mirku nie obrażaj się i nie staraj się mnie obrazić. Nie namawiam Cię do zmiany poglądów, tylko do rzeczowości. Jedwabne nie zostało udowodnione, a samo stało się rzekomym dowodem.
O wierszu nie ma potrzeby więcej pisać, jednym się podoba taki sposób wyrazu, innym nie. Eka zrozumiała od razu, ja nie. Jego zadaniem jest propagowanie poglądów. Ja czuję się zainspirowany do przemyślenia wielu spraw, a przy okazji dowiaduję się wielu rzeczy, co nie oznacza, że się muszę zgadzać. Mam takie samo prawo do własnego zdania, jak Ty. A moje dywagacje, moja sprawa. Ostatnio modne są takie wypowiedzi. Nie kontynuuję analizy, co dalej staje się modne.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mirek13

błękitnooki wojownik

#14 Post autor: mirek13 » 06 mar 2021, 20:55

Mam inne zdanie niż Ty w każdym calu.
Wiersz nic nie propaguje. Jest artystycznym środkiem opisu zdarzenia, które miało miejsce.
Jak masz inne zdanie, to napisz inny wiersz w tym temacie.
Nie przypisuj mi więc roli tępego propagandysty z reżymowej telewizji.
Fakt, że masz inne zdanie szanuję.
Nie bardzo zaś szanuję złośliwe opiniowanie autorytetów, poglądów i faktów, które ja przyjmuję za swoje..
Masz inne to po to jest dział wiersze, abyś dał sobie upust.
Też pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lczerwosz

błękitnooki wojownik

#15 Post autor: lczerwosz » 06 mar 2021, 21:02

:vino:

Awatar użytkownika
mirek13

błękitnooki wojownik

#16 Post autor: mirek13 » 06 mar 2021, 21:04

:tan:

Awatar użytkownika
tabakiera
błękitnooki wojownik

#17 Post autor: tabakiera » 06 mar 2021, 23:23

Powiem tak - fanatyzm jest gorszy od faszyzmu.
Każda nawiedzona idea, każda religia ma swoje za uszami i mnóstwo ofiar.
Nie ma wygranych na wojnie, również o nawrócenie.

A jak jakaś grupa poczuje władzę i poczuje chęć jej poszerzenia - bójcie się, maluczcy i ci, co chcą zachować swoją indywidualność i resztki domniemanej wolności ocalić (resztki, bo człowiek nigdy nie jest i nie był wolny, a jak próbował być, szło ku destrukcji (patrz, filozofia Sartre'a i jego pojęcie wolności).

Piszę slogany.
Tak, ale dużo w nich prawdy.

Awatar użytkownika
mirek13

błękitnooki wojownik

#18 Post autor: mirek13 » 07 mar 2021, 08:33

Rzeczywiście Dorka, stopień ogólności Twoich słów nie bardzo pozwala na szczegółowe ustosunkowanie.
Poza tym, że oczywiście w sensie ogólnym masz rację.
Nawiedzenie i próby indoktrynacji w pewnym momencie są już jednostką chorobową.
I człowiek nigdy nie będzie wolny. Zawsze będzie (mniej lub bardziej) niewolnikiem idei, przedmiotów, postaw - czyli ogólnie cywilizacji.
Bo ta zawsze ma dwie strony.

Awatar użytkownika
eka

błękitnooki wojownik

#19 Post autor: eka » 07 mar 2021, 09:22

Dobry dyskurs tu.
Gdyby się pokusić o nakreślenie korzystnej dla wszystkich perspektywy cywilizacyjnej, to czym powinna być obligowana?
Historia niemal niczego nie uczy, bo wszyscy się rodzimy bez doświadczeń własnych. Powielamy schemat układania życia, a później układania życia innym, i to wiecznie się powtarza, śmiem twierdzić od czasu nomadów.
Każde pokolenie w czasie ma proporcjonalnie niemal identyczne możliwości wejścia na lepszy poziom interakcji społecznych.
I nic się prawie nie zmienia.
Kilka typów osobowości w wiecznym młynie ludzkiej kultury.
Ekonomia narzuca z dziwnej góry przeskok, czyli zmianę w sposobie wytwarzania dóbr, by coraz większą populację wyżywić. Dla mnie to niepojęte.
Filozofia, w tym religie próbują nadać temu wszystkiemu sens. I tu pies pogrzebany.
Wystarczyłoby wprowadzenie w życie idei starej, słusznej: żyj i daj żyć innym, ale... zawsze znajdą się fachmani od precyzowania: jak trzeba żyć, jak nie można, i zaraz nie czyń innemu, co tobie niemiłe traci szansę bytu.
No ale ludzie nie automaty, wolą sprawdzić, czy dla nich dobra to jest zasada, bo jeśli mają akurat władzę (obojętnie jaką), wiedzę, kasę, sławę... to w przeciwieństwie do tych, którzy nie mają lub mają tych wcześniej wymienionych walorów mniej, mogą innym narzucić swoją wizję rozwoju tu, a nawet TAM.
I szczerze mówiąc, to naturalne, bo matka ewolucja się nie pieściła przez tych parę miliardów lat.
Ja, Moje, Nasze kontra Ty, Twoje, Wasze.

:kofe:

Awatar użytkownika
mirek13

błękitnooki wojownik

#20 Post autor: mirek13 » 07 mar 2021, 10:02

Bo nie da się wypracować jednolitych postaw dla wszystkich Eka.
Niemniej nie będę robił krucjat, walczył z myślącymi inaczej, mającymi swoją wersję historii i religii.
Napisałem wiersz w zgodzie z własną wiedzą i sumieniem.
Mam w dupie, czy się komuś ta wizja podoba, czy nie, choć fajnie jest do pewnych granic podyskutować.
Świat jest tylko z pozoru prosty. Podobnie jak funkcjonujące w nim zasady.
"Nie zabijaj" - proste przykazanie i jakże czytelne.
Czy na pewno?
Nie zabijaj - a zwierzęta? A w obronie własnej? A za ojczyznę? A broniąc domu?
Tak proste przykazanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”