Zejść- oto wszystko
co jeszcze wówczas przychodzi
do głowy" - Cezary Sikorski (Schodami w dół-ostrożnie. Z tomu Południk)
zapatrzona na dojrzałe winogrona
nad którymi pochylała się uliczna przekupka
weszłam w ruch rozruch
koła na szczęście obracały się powoli
i był krzyk maszynisty
krzyk czasem zmusza do odejścia
ale też chroni przed stoczeniem
w koniec drogi nie wiadomo jakiej
albo na skróty gdzie można wdepnąć w mokry asfalt
zapatrzona w rzeczywistość
weszłam w odjeżdżający tramwaj
śmiejesz się głośno
i grozisz palcem
nie kłam uważaj na słowa
ważny najmniejszy instrument element gry
ukryj marzenia pragnienia nie zawstydzaj
bo w każdej chwili możesz się zapętlić
lub nawinąć przedwcześnie na magnes śmierci
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Z epistolografii - polemika z wierszem
-
- eka
Miałam po Twojej rekomendacji nabyć wiersze P. Cezarego, ale zapomniałam, kurczę.
Cytat dotyczący starości, schyłku życia (choć niekoniecznie!), to trochę mało, aby czytelnik mógł ustalić/ocenić/zająć stanowisko wobec polemiki z jego Autorem.
Pierwszy człon tytułu sugeruje prowadzenie korespondencji, ale i tu nie ma pewności, można słać wiadomości na Berdyczów.
Ale ten fragment:
Niebezpiecznie jest się zapatrzyć we fragment piękna, przestać być czujnym, odjechać... i tu sugestia nieświadomego zamachu na jakiś rodzaj duchowej egzystencji... Lecz pojawia się krzyk maszynisty (Autora cytatu?) i powrót.
Ciężko mi podążać za Twoją myślą.
Hm.
Obraz z 1. strofy jest początkiem końca, mokrym asfaltem? Czy też może komplikuję sprawę i chodzi po prostu o to, że nieuwaga na przejściu o mało nie skończyła się wpadnięciem pod tramwaj?
________
Tyle odczułam, Agnieszko.
Pozdrawiam.

Cytat dotyczący starości, schyłku życia (choć niekoniecznie!), to trochę mało, aby czytelnik mógł ustalić/ocenić/zająć stanowisko wobec polemiki z jego Autorem.
Pierwszy człon tytułu sugeruje prowadzenie korespondencji, ale i tu nie ma pewności, można słać wiadomości na Berdyczów.
Ale ten fragment:
świadczy o wymianie myśli i słów.Agnieszka R. pisze: ↑10 kwie 2021, 20:23weszłam w odjeżdżający tramwaj
śmiejesz się głośno
i grozisz palcem
nie kłam uważaj na słowa
Niebezpiecznie jest się zapatrzyć we fragment piękna, przestać być czujnym, odjechać... i tu sugestia nieświadomego zamachu na jakiś rodzaj duchowej egzystencji... Lecz pojawia się krzyk maszynisty (Autora cytatu?) i powrót.
Ciężko mi podążać za Twoją myślą.
Hm.
Peelka wybita z własnej rzeczywistości tym obrazem ulicy weszła w ruch/rozruch koła tramwaju?Agnieszka R. pisze: ↑10 kwie 2021, 20:23zapatrzona na dojrzałe winogrona
nad którymi pochylała się uliczna przekupka
weszłam w ruch rozruch
koła na szczęście obracały się powoli
i był krzyk maszynisty
Agnieszka R. pisze: ↑10 kwie 2021, 20:23krzyk czasem zmusza do odejścia
ale też chroni przed stoczeniem
w koniec drogi nie wiadomo jakiej
albo na skróty gdzie można wdepnąć w mokry asfalt
Obraz z 1. strofy jest początkiem końca, mokrym asfaltem? Czy też może komplikuję sprawę i chodzi po prostu o to, że nieuwaga na przejściu o mało nie skończyła się wpadnięciem pod tramwaj?

"Nie kłam uważaj na słowa" - wybija z interpretacji autentycznego zagrożenia życia.Agnieszka R. pisze: ↑10 kwie 2021, 20:23zapatrzona w rzeczywistość
weszłam w odjeżdżający tramwaj
śmiejesz się głośno
i grozisz palcem
nie kłam uważaj na słowa
Bardzo niejednoznaczne, bo wielowątkowe to jest. Lepiej pozostać na tramwajowej pętli, nie dzielić się wrażeniami z jazdy po torach, bo do innej pętli trafisz albo... twórczość jak pętla sznura czekająca na wisielca.Agnieszka R. pisze: ↑10 kwie 2021, 20:23ważny najmniejszy instrument element gry
ukryj marzenia pragnienia nie zawstydzaj
bo w każdej chwili możesz się zapętlić
lub nawinąć przedwcześnie na magnes śmierci
________
Tyle odczułam, Agnieszko.
Pozdrawiam.

-
Dalam zły tytuł. Moglam napisać tylko z epistolografii:)
Dziekuję, Eka:)
Dziekuję, Eka:)