• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

być może w piasek się schowa

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

#11 Post autor: eka » 03 paź 2021, 13:32

4hc pisze:
03 paź 2021, 09:47
Tylko co tu ponad politykę? Nie manifest, nie pastisz, reportaż bardziej, zapisek z marginesu rzeczywistości.
To słaby pod względem doboru lirycznych chwytów tekst, napisany na żywca, rano, podyktowany emocjami.
Krzyk, protest. Bardziej emocjonalny, czy bardziej polityczny?
Nie oddzielisz, bo jest niezbywalny, bezpośredni związek z polityką sensu stricte.

Co najwyżej mogę, 4hc, zapytać, czy masz świadomość jak mocno polityka wpływa na to "ponad".
Jak owo ponad jest polityką naznaczane.

Dzięki za czytanie i komentarz.
:kofe:

Krokus

#12 Post autor: Krokus » 03 paź 2021, 14:21

Dobrze, że piszesz takie wiersze, w takich sytuacjach nie należy być obojętnym, poeta powinien być wrażliwy na to co się dzieje, a wiersze w takich sytuacjach powstają pod wpływem chwili. Czasem też tak mam.

Awatar użytkownika
4hc

#13 Post autor: 4hc » 03 paź 2021, 18:01

Piszę i odczytuje politycznie nacechowane wiersze i txt na slamach, więc chyba zdaje sobie sprawę
moje zdanie to moje zdanie

nie lubię poezji - lubię placki

Mirek

#14 Post autor: Mirek » 03 paź 2021, 19:40

cóż rzec ... katolicki kraj pełen obrońców życia poczętego a nie narodzonego, a co z narodzonym tylko jeszcze takim małym nie wiele rozumiejącym, a co z takim zmanipulowanym szukającym lepszego jutra dla swojej rodziny?

Awatar użytkownika
tabakiera

#15 Post autor: tabakiera » 03 paź 2021, 23:04

Poezja zaangażowana, nie chowająca w piasek swojego zaangażowania, czyli krzycząca wprost i prostolinijna w swoim wrzasku.
Nie przepadam za tak bezpośrednią ekspresji, no ale może tak czasem trzeba.
:)

Alek Osiński

#16 Post autor: Alek Osiński » 04 paź 2021, 00:22

Awatar użytkownika
eka

#17 Post autor: eka » 05 paź 2021, 18:38

Krokus pisze:
03 paź 2021, 14:21
Dobrze, że piszesz takie wiersze, w takich sytuacjach nie należy być obojętnym, poeta powinien być wrażliwy na to co się dzieje, a wiersze w takich sytuacjach powstają pod wpływem chwili. Czasem też tak mam.
:kofe:
4hc pisze:
03 paź 2021, 18:01
Piszę i odczytuje politycznie nacechowane wiersze i txt na slamach, więc chyba zdaje sobie sprawę
Zagalopowałam się, sorry.
Mirek pisze:
03 paź 2021, 19:40
cóż rzec ... katolicki kraj pełen obrońców życia poczętego a nie narodzonego, a co z narodzonym tylko jeszcze takim małym nie wiele rozumiejącym, a co z takim zmanipulowanym szukającym lepszego jutra dla swojej rodziny?
Łatwo uchwalić ustawę, trudniej reagować na krzywdę. Długi i trudny temat. Bez usprawiedliwiania świadomego krzywdzenia dzieci świat byłby lepszy.
tabakiera pisze:
03 paź 2021, 23:04
Poezja zaangażowana, nie chowająca w piasek swojego zaangażowania, czyli krzycząca wprost i prostolinijna w swoim wrzasku.
Nie przepadam za tak bezpośrednią ekspresji, no ale może tak czasem trzeba.
:)
Wiem.
I dziękuję za brak protestu wobec wykorzystania Twojej frazy, jako tytułu.
Dziękuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”