• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Korzenie

Opowieści pisane prozą - nie powieści
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mirek13

Korzenie

#11 Post autor: mirek13 » 15 lut 2022, 18:59

To możliwe, że stąd agresja, ale dziwna.
Wielu z nas ma korzenie niemieckie, rosyjskie, ukraińskie i Bóg wie jakie, a nie pała jakoś nienawiścią do przodków.
Dlaczego wobec Żydów jest inaczej?

Awatar użytkownika
eka

Korzenie

#12 Post autor: eka » 16 lut 2022, 16:59

Bo, niestety, w wielowiekowej świadomości zbiorowej ta grupa etniczna najczęściej była uznawana za sprawców różnych klęsk i zbrodni. I jak tu nagle ten zszokowany, genealogiczny odkrywca ma się przypisać do gorszego, przebiegłego narodu?
Nie każda nacja spełnia warunki dające jej status kozła ofiarnego, przecież wiesz.
Btw, wypieranie własnych win i przerzucanie ich na mordowanego "kozła” daje ulgę, to wręcz standardowa funkcja psychiki.
Skąd się wziął ludowy obyczaj wypędzania Judasza z miast, miasteczek i wsi? Kogo w połowie XIV wieku obarczono winą za straszne skutki dżumy we Francji? Zapaść gospodarcza Niemiec po I wojnie św. skutkowała kontynuacją antysemickiego stereotypu prześladowczego.
Jak twierdzi Rene Girard "mord założycielski”, który miał ocalać zbiorowości, oraz instynkt naśladowczy zbudowały fundament cywilizacji.

Awatar użytkownika
mirek13

Korzenie

#13 Post autor: mirek13 » 20 lut 2022, 09:46

Pytanie pozostaje otwarte - dlaczego ta właśnie nacja była kozłem ofiarnym?
Tysiące pogromów i stygmatyzacji zakończone Holocaustem.
I nic się nie zmieniło, bo o wytępieniu narodu dalej sporo popaprańców marzy.
Oczywiście mam własną teorię, ale niech sobie każdy sam odpowie.

szczepantrzeszcz

Korzenie

#14 Post autor: szczepantrzeszcz » 20 cze 2022, 19:14

Zastanawiałem się jakiś czas, czy pisać komentarz. Jam jest antysemita tego gatunku, którego co bardziej zajadli przedstawiciele narodu wybranego nie znoszą najbardziej. Szanuję żydów i staram się czerpać z mądrości owego narodu, ale mam własne zdanie w wielu kwestiach.

Wróćmy do tekstu.

Antysemityzm zaznaczony ani mocno, ani słabo, jeno kiepsko, albo niepotrzebnie... cholera, sam nie wiem.
Lubię, kiedy ktoś opowiada o tym, jak starozakonni żyli w przedwojennej Polsce. Jakoś tak normalniej się robi. I samo zakończenie - dobre, wiele do myślenia daje. Z drugiej strony (from the other side - mawiał Tewje Mleczarz) mój antysemityzm każe postrzegać korzenie żydowskie tak samo jak korzenie niemieckie, ukraińskie, węgierskie, ormiańskie czy jakiekolwiek inne - takie, o których pamiętać warto. Może dlatego właśnie, po lekturze poczułem coś ciepłego na sercu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OPOWIADANIA”