• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

sługa i pan

Wiadomość
Autor
januszek

sługa i pan

#11 Post autor: januszek » 07 paź 2022, 20:34

eka pisze:
27 lut 2022, 09:18
wielki narodzie rosyjski
kopniakiem wyślij na wojnę Putina
tekst napisany prawie bezpośrednio po tzw. specjalnej operacji, i jak na razie jeszcze go nie wysyłają. Bardzo się obawiam iż on to ów mały róg z apokalipsy czyli Antychryst . Brakuje mi tylko aby się publicznie ogłosił bogiem... Owszem los jego już jest przesądzony ale ile jeszcze krwi utoczy nie wiadomo.
Był już
Len-in
Stal-in
Kalin-in
Put -
len ,stal ,kalin-a są słowami dość czytelnymi put - odnoszę do' pust wsiegda budiet sonce' czyli czytam jako 'zawsze' b(bez "s")ale chyba się mylę

w każdym razie te końcówki z -in są jak widać bardzo niebezpieczne

pozdrawiam. przepraszam za te przemyślenia
ps. kawa była przednia

Awatar użytkownika
eka

sługa i pan

#12 Post autor: eka » 08 paź 2022, 09:13

Tak, na początku wojny (jak i przed nią) popełniłam kilka tekstów. O tym to nawet zapomniałam, tyle się dzieje w Ukrainie, że każdy dzień zasługuje na liryczny komentarz.
Nigdy potwora nie wyślą, jeszcze zdecydowana większość społeczeństwa stoi za nim murem, choć dziura się w nim nieco powiększa. Podobno ok. 700 tys. Rosjan w obawie przed mobilizacją uciekło z kraju. To też rodzaj buntu, inny jakościowo niż moim tekście, ale coś mówi o nastrojach w Rosji.
Społeczeństwo poza tym faktem ma się całkiem dobrze. Stopy procentowe o 10 punktów niższe niż w Polsce, znacząca waloryzacja świadczeń, w tym rentowo-emerytalnych (główny elektorat Putina), dodatków etc.
Sankcje Zachodu jeszcze prawie nie są odczuwalne.
Trochę propagandziści zaczęli utyskiwać na klęski w ichnim tv, ale wiadomo, nastrój teraz buduje się patriotyzmem: Rosja vs Zachód. Miliony się złapią, tym bardziej, iż faktycznie, Zachód się włączył, finansowo i militarnie wpierając Ukrainę.

Co do końcówki: in.
Oprócz sławnych z rzezi mamy takie nazwiska jak: Puszk-in, Jesien-in, zatem nie widzę w niej znacznika grozy. Ot, przypadek. Put - po rosyjsku to droga. Drogą dla narodu jest, no wprost idealne narzędzie propagandy.

Dzięki za odkopanie i przemyślenia.
I kawa dla Ciebie (od której jestem uzależniona: ) na dobry początek dnia :kofe:

januszek

sługa i pan

#13 Post autor: januszek » 08 paź 2022, 11:53

eka pisze:
08 paź 2022, 09:13
Put - po rosyjsku to droga
dzięki o tym nie wiedziałem , Oczywiście nie można owego 'in" standaryzować ,ale popełniłem kilka analiz (wierszem) np. Reginy Protmann oczywiście nie nazwisko stanowi o czynach ale czasem (znając czyny ) można nawiązać do np. nazwiska osoby.

zapraszam na stronę rymowanych tam zamierzam coś wrzucić. :kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”