Jestem panem siebie
czyli całego wszechświata
potrafię chodzić i pływać
ale też wysoko latać
nie znajdziesz mnie na ziemi
chodzę po chmurach
nie odnajdziesz pod wodą
pływam głęboko w duszach
na niebie też mnie nie ma
latam tam gdzie nikt nie dotarł
nie szukaj lecz odnajdź
ja się nie chowam
a gdy już odszukasz
będę tylko dla ciebie
ja co chodzę pływam latam
w tobie i z tobą zawładniemy nami
-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.
Benjamin Franklin
UWAGA!
KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!
Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
A oto wyniki
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
Pan
-
Pan
Kant stwierdził:
"niebo gwiaździste nade mną
prawo moralne we mnie"
i jedni przyjęli to jako pogląd na nieistnienie boga , drudzy przeciwnie na obecność: Jestem, który Jestem
Chrześcijaństwo od innych religii monoteistycznych różni się tym że Jego istnienie jest nie tylko obok nas, ale i w nas.
...
To nachylenie dobre, pełne chłodu zarazem i żaru,
Które się we mnie osuwa, a pozostaje nade mną,
chociaż przemija opodal - lecz wtedy staje się wiarą i pełnią.
...
* - podkreślenia moje.
"niebo gwiaździste nade mną
prawo moralne we mnie"
i jedni przyjęli to jako pogląd na nieistnienie boga , drudzy przeciwnie na obecność: Jestem, który Jestem
Chrześcijaństwo od innych religii monoteistycznych różni się tym że Jego istnienie jest nie tylko obok nas, ale i w nas.
koresponduje ze słowami Karola Wojtyły:
...
To nachylenie dobre, pełne chłodu zarazem i żaru,
Które się we mnie osuwa, a pozostaje nade mną,
chociaż przemija opodal - lecz wtedy staje się wiarą i pełnią.
...
* - podkreślenia moje.
- lczerwosz
Pan
Jest powiedzenie - czuję się, jak młody bóg. Dotyczy główni spraw cielesnych, najedzony, zaspokojony, sprawny.
A kiedy indziej odczuwać można pierwiastek boskości? Po wykonaniu trudnej pracy a potrzebnej w szerszym odczuciu, obowiązku, dokonaniu bohaterstwa. Nie chodzi o przechwałki i wielkie ego. Może piosenkarz po dobrze przyjętym koncercie, gdy milion ludzi spija jego słowa z ust i śpiewa już nawet bez jego udziału.
A może to doznanie bardzo osobiste, rodzaj olśnienia?
A kiedy indziej odczuwać można pierwiastek boskości? Po wykonaniu trudnej pracy a potrzebnej w szerszym odczuciu, obowiązku, dokonaniu bohaterstwa. Nie chodzi o przechwałki i wielkie ego. Może piosenkarz po dobrze przyjętym koncercie, gdy milion ludzi spija jego słowa z ust i śpiewa już nawet bez jego udziału.
A może to doznanie bardzo osobiste, rodzaj olśnienia?
- Toyer
Masz rację w wielu sytuacjach możemy czuć się wielce - każde olśnienie może też mieć pierwiastek boskości - różne wydarzenia mogą na to wpływać i przeważnie są one osobiste. Najtrudniejsza jest interpretacja takiego olśnienia - czy pochodzi ono od nas czy od siły wyższej. Dziękuję za Twoją refleksję.