-
- Nasze rekomendacje
-
-
UWAGA!
JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
admin@osme-pietro.pl
PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"
-
- Słup ogłoszeniowy
-
-
"Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
Cicero "De re publica"
JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.
zmęczone światło
- eka
zmęczone światło
muzyka gwiazd roznosi wszystko
od pierwszego drgnięcia batuty
na możliwe do zaistnienia kierunki
no cóż... zwyczajnie w pełni artyzmu
rozpyla skończoność
ta wciąż puchnie jak bąbel po użądleniu osy
który kiedyś się wchłonie
na razie stoję
pod wrześniową nocą w poświacie
nuty Mlecznej Drogi i jest mi
w ciszy rosnącej nad lasem
bez końca dobrze
od pierwszego drgnięcia batuty
na możliwe do zaistnienia kierunki
no cóż... zwyczajnie w pełni artyzmu
rozpyla skończoność
ta wciąż puchnie jak bąbel po użądleniu osy
który kiedyś się wchłonie
na razie stoję
pod wrześniową nocą w poświacie
nuty Mlecznej Drogi i jest mi
w ciszy rosnącej nad lasem
bez końca dobrze
-
Ciekawy wiersz, muzyka, drganie, kierunki, skończoność, nieskończoność. Hm... teoria strun?
-
zmęczone światło
Wiersz mi się podoba,
choć dla mnie światło raczej się nie męczy (pomimo biegu z największą prędkością jaką cokolwiek osiągnąć może),- więc tytuł dla mnie niezbyt jasny
i zastanawia mnie fragment:
póki co przeważa opinia o ciągłym rozszerzaniu się wszechświata. i osobiście tu dodałbym przypuszczenie :który może kiedyś się wchłonie a nie pewnik jak w wierszu
owszem istniała teoria o cyklicznej amplitudzie (sformułowanie moje), ale odkryto zbyt wiele tzw czarnej materii i czarnej energii ,które temu skutecznie przeszkadzają...
a może zmęczone światło to owa ciemna energia?!? hmmm.
tak czy owak wiersz zasługuje na uwagę i
choć dla mnie światło raczej się nie męczy (pomimo biegu z największą prędkością jaką cokolwiek osiągnąć może),- więc tytuł dla mnie niezbyt jasny
i zastanawia mnie fragment:
POKI
póki co przeważa opinia o ciągłym rozszerzaniu się wszechświata. i osobiście tu dodałbym przypuszczenie :który może kiedyś się wchłonie a nie pewnik jak w wierszu
owszem istniała teoria o cyklicznej amplitudzie (sformułowanie moje), ale odkryto zbyt wiele tzw czarnej materii i czarnej energii ,które temu skutecznie przeszkadzają...
a może zmęczone światło to owa ciemna energia?!? hmmm.

tak czy owak wiersz zasługuje na uwagę i

- eka
zmęczone światło
Od teorii w stronę naiwnej być może empirii, czyli usłyszenie melodii? pod rozgwieżdżonym niebem, skompresowanej w przygniatającej ciszy nade mną. Niesamowite doznanie.
I stąd.
Dzięki

- eka
- eka
zmęczone światło
A tu mowa o skończoności materii, w tym życia. Gdyby nie gwiazdy, nie byłoby materii ożywionej, czyli i nas. Jesteśmy z pierwiastków, które powstają w jądrze gwiazd. Życie jak bąbel puchnie i umiera.
Nieskończoności, mimo upływu lat nie potrafię zrozumieć, objąć rozumem ani wyobraźnią.
-
zmęczone światło
zerknąłem
czy szok?
i tak inie
tak bo właśnie zacząłem się przyzwyczajać do ubranka z ciemnej materii ,a tu jestem 2 X starszy czyli goły...
nie bo od pewnego czasu założyłem istnienie (rodzaju )świata równoległego czyli TEŻ owego dyrygenta z batutą ( z Twojego wiersza) więc po prostu u-twór gra dłużej
posłuchaj:
https://www.google.com/search?client=fi ... szto%C5%84
lub
https://www.tekstowo.pl/piosenka,antoni ... swiat.html
oczywiście wiersz dodaję do moich ulubionych i utrwalam w pamięci
serdecznie pozdrawiam
- eka
zmęczone światło

Światy równoległe? Nie wiem, być może są, ale zawsze mam z tyłu głowy: Nie mnóż bytów bez potrzeby.
Popatrz, wystarczyło zmienić jedną stałą, jeden aksjomat, aby obserwacje Webba były logiczne, obrazy najdalszych galaktyk stały się zgodne z teorią zmęczonego światła.
Kiedyś mi się napisał tekst wychwalający ciemna materię i energię : )

W ciągu całego życia były/są dwa. Dwie osobowości, dwa wewnętrzne światy, dwie postaci. Światy, w których chciałam być.
Pozdrawiam serdecznie

-
zmęczone światło
a mogłabyś wrzucić?
ps .
tak sie zastanawiam (wracając do tematu 'Świata"
mamy: E = mc\2
ale przecież prędkość do kwadratu nie istnieje
podstawiając pod literki
masę czas - i drogę mamy E = mxs X s/t\2 (czyli energia potencjalna razy energia kinetyczna praca x przyśpieszenie)) przy czym jeśli E jest constans to po prawej stronie jest (musi być) huśtawka.
ale:
czy tak można pomyśleć już nie wiem.

- abandon
Podobają misie astralne opowieści spod ciemnej materii;)
Ja jestem bardziej przyziemny, żeby nie powiedzieć - przyziemiony;) Ale mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
Koniec świata, czas umierać;)
Ja jestem bardziej przyziemny, żeby nie powiedzieć - przyziemiony;) Ale mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
Koniec świata, czas umierać;)
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.