• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad.
    Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może bronić się przed demokratycznie podjętą decyzją.

Benjamin Franklin

UWAGA!
    KONKURS NA TEKST DISCO POLO ROZSTRZYGNIĘTY!

Jeżeli tylko będziecie zainteresowani, idea konkursów powróci na stałe.
    A oto wyniki

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

Marchande des modes II*

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Marchande des modes II*

#1 Post autor: Lucile » 20 cze 2025, 12:29

Jako że przylgnęło do mnie określenie autorka „poezji przypiśnej” (wierszy z przypisami) postanowiłam legendę podtrzymać i w osiemnaście wersów wetknęłam aż trzynaście przypisów.
Uff, udało się. Chociaż jak się rozkręcę, to do każdego wiersza z przypisami potrzebny będzie wielotomowy suplement. W tych trudnych społecznie i ideologicznie czasach: niełatwych, także moralnie wyborów − aby nie dać się zwariować − w autoironiczny sposób próbuję rozbroić minę śmieszności i straszności, czającą się tuż za rogiem. Podróż w głąb historii, a szczególnie historii mody to znakomita odskocznia, odtrutka i zabawa.

Nawiasem mówiąc - nowatorzy w każdej dziedzinie - łatwo nie mieli!

suknia mantua.jpg
zamknięta w sukni o szerokości rozpostartych ramion*
już nie wzlecę
mantua* i hoop petticoat* ogranicza tylko mnie
więc nie dokładaj collarette* ze wstążkami
jak cugle

czy nie widzisz że i tak mojemu
medycejskiemu kołnierzowi* bliżej
do garoty*
a trzęsidła* wieńczące coiffure à la Belle Poule*
i uszy torturowane piętrowymi girandoles*
są dowodem twoich prawdziwych intencji

kiedy flirt z modą stanie się zbyt niebezpieczny
zanim corps a baleines* odbierze mi przedostatni oddech
zbiegnę w caraco à la polonaise*

jeśli dźwigane przeze mnie panier*
nie nauczyło cię dobrych manier
nie błądź dłużej w tej modowej mgle
zajrzyj we wszechwiedzące google
---
Prawie wszystkie określenia (damskiej mody z XVIII w.) pochodzą z języka francuskiego.

*Marchande des modes – handlarka, sprzedawczyni mody. Zawód w latach 70. XVIII w. uprawiany głównie przez kobiety, które projektowały i sprzedawały stroje kobiece, a także wszelkiego rodzaju dodatki do nich – współcześnie mówimy o nich stylistki lub styliści mody. Wielki sukces w osiemnastowiecznym Paryżu odniosła projektująca dla Marii Antoniny „stylistka” Marie-Jeanne „Rose” Bertin.
*Suknia o szerokości rozpostartych ramion – szyta z pasów materiału na szerokość rozłożonych ramion zamawiającej.
*Mantua − (fr. manteau) rodzaj sukni nałożonej na odpowiednio wymodelowany stelaż spłaszczony z przodu i tyłu. W XVIII wieku stał się tak szeroki, że kobiety przez drzwi mogły przechodzić tylko bokiem.
*Hoop petticoat – rodzaj krynoliny, mechanizmu trzymającego spódnice z dala od nóg.
*Collarette – ozdobna wstążka, tasiemka przylegająca do szyi z długimi końcami swobodnie opadającymi na plecy.
*Trzęsidło – pióropusz.
*Medycejski kołnierz – wysoki, usztywniony, wykonany z koronki.
*Garota – metalowa obręcz ze śrubą, narzędzie do egzekucji (stosowane głównie w Hiszpanii).
*Coiffure à la Belle Poule – rodzaj wysoko spiętrzonej fryzury z umieszczoną na czubku miniaturką francuskiej fregaty.
*Girandoles – ciężkie kolczyki lub broszka składająca się z kilku piętrowych elementów.
*Corps a baleines – rodzaj sznurówki (gorsetu, często z pełnych fiszbin) kształtujących sylwetkę (tzw. talię „osy”).
*Caraco à la polonaise – rodzaj luźnego żakietu, tzw. poloneska.
*Panier
– rogówka, rodzaj stelaża do sukni składający się z kilku obręczy.
---
Wersja II uzupełniona
LuBe - czerwiec 2025
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka

Marchande des modes II*

#2 Post autor: eka » 22 cze 2025, 13:00

:) no to wujek g. niepotrzebny.
Niewyedukowanej w galicyzmach i modowych trendach, sorry, ciężko się czyta.

:rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”