• Nasze rekomendacje
  •  
    UWAGA!
    JEŻELI JESTEŚ ZAREJESTROWANYM UŻYTKOWNIKIEM I MASZ PROBLEM Z LOGOWANIEM, NAPISZ NAM O TYM W MAILU.
    admin@osme-pietro.pl
    PODAJĄC W TYTULE "PROBLEM Z LOGOWANIEM"

• Słup ogłoszeniowy
  •  
    "Wszyscy, którzy zachowali ojczyznę, wspierali ją, pomnażali, mają wyznaczone w niebie określone miejsce, gdzie szczęśliwi rozkoszują się życiem wiecznym".
    Cicero "De re publica"

JAK SIĘ PORUSZAĆ POMIĘDZY FORAMI? O tym dowiesz się stąd.

zmęczone światło

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#11 Post autor: eka » 24 wrz 2024, 11:50

januszek pisze:
19 wrz 2024, 23:36
eka pisze: ↑
18 wrz 2024, 20:27
Kiedyś mi się napisał tekst wychwalający ciemna materię i energię : )

a mogłabyś wrzucić?
Nwet tytułu nie pamiętam, chyba na starym forum muszę poszukać. Znajdę, to wrzucę. Dzięki, to miłe :)

19 wrz 2024, 23:36
k sie zastanawiam (wracając do tematu 'Świata"
mamy: E = mc\2
ale przecież prędkość do kwadratu nie istnieje
podstawiając pod literki
masę czas - i drogę mamy E = mxs X s/t\2 (czyli energia potencjalna razy energia kinetyczna praca x przyśpieszenie)) przy czym jeśli E jest constans to po prawej stronie jest (musi być) huśtawka.
ale:
czy tak można pomyśleć już nie wiem. :smoker:
:crach: - ze mnie to matematyczny imbecyl, nawet nie próbuję wgryźć się w tak rozpisane równanie, sorry, ale bazuję na interpretacjach dla maluczkich, tyle że te omówienia muszą być z wiarygodnych autorytetów.

:kofe:

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#12 Post autor: eka » 24 wrz 2024, 12:00

abandon pisze:
21 wrz 2024, 20:52
Podobają misie astralne opowieści spod ciemnej materii;)

Ja jestem bardziej przyziemny, żeby nie powiedzieć - przyziemiony;) Ale mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
Koniec świata, czas umierać;)
Tu akurat ani słowa o ciemnej materii i energii : )
Młody fascynat mam nadzieję, że mocno się wkręci w kosmologię i to co wokół niej, trzymam kciuki! : )
Moja fascynacja tematem zaczęła się... chyba od Lema, w dzieciństwie połykałam dosłownie jego historie, a później amerykańską sf. Teraz kiedy w necie można znaleźć tyle informacji o poszukiwaniach Prawdy (czyt. budowa wszechświata, system który go napędza) - mam prawdziwy wypas :)

januszek

zmęczone światło

#13 Post autor: januszek » 24 wrz 2024, 16:07

eka pisze:
24 wrz 2024, 12:00
mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
to już chyba jest standard
podsłuchałem dyskusję 5-6 latków na temat wyginięcia dinozaurów, było tam wszystko co trzeba - i kometa i wulkany , asteroida też...
ja w ich wieku to dopiero zaczynałem " Ala ma kota"

Gajka

zmęczone światło

#14 Post autor: Gajka » 24 wrz 2024, 22:35

Ciekawy wiersz, ileż ta galaktyka chowa jeszcze tajemnic dla naszych zmysłów. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#15 Post autor: eka » 25 wrz 2024, 11:02

januszek pisze:
24 wrz 2024, 16:07
eka pisze:
24 wrz 2024, 12:00
mam mądralińskiego wnusia lat cztery, który zaczepia przechodniów i opowiada im o czarnych dziurach, powaga, już nie wspomnę o budowie Układu Słonecznego.
to już chyba jest standard
podsłuchałem dyskusję 5-6 latków na temat wyginięcia dinozaurów, było tam wszystko co trzeba - i kometa i wulkany , asteroida też...
ja w ich wieku to dopiero zaczynałem " Ala ma kota"
Dostęp do wiedzy, to clou. Pomyśleć, że w XX wieku było jeszcze tylu analfabetów, szok.
Nośniki informacji (począwszy od szkoły, skończywszy na necie) zrobiły dobrą robotę.

Awatar użytkownika
eka

zmęczone światło

#16 Post autor: eka » 25 wrz 2024, 11:03

Gajka pisze:
24 wrz 2024, 22:35
Ciekawy wiersz, ileż ta galaktyka chowa jeszcze tajemnic dla naszych zmysłów. Pozdrawiam :)
Dla zmysłów i umysłów :)
Dzięki!

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”